Продължават опитите за евакуация на българите, които и в момента

...
Продължават опитите за евакуация на българите, които и в момента
Коментари Харесай

Продължават опитите за евакуация на българите от Судан

Продължават опитите за евакуация на българите, които и сега са в Судан. Сред тях и майка с три деца. Министерството на външните работи продължава дейностите по извеждането на сънародниците ни. Една част от тях, евакуирани през Берлин, на следващия ден ще кацнат в България.

Примирието в Судан за 72 часа се съблюдава, макар информацията за спорадична пукотевица. Режимът на тишина беше реализиран след 48 часови договаряния, заяви Вашингтон.

Двете враждуващи страни - армията и паравоенната формация Сили за бърза поддръжка, оповестиха, че ще прекратят сраженията. Повече от 450 са жертвите на размириците, които започнаха на 15 април. Евакуацията на дипломати и непознати жители продължава.





Това е четвърти опит за прекъсване на огъня след началото на битката за власт сред армията и паравоенните и наподобява, към този момент, е в действие. Ситуацията в Хартум - където се водеха най-тежките сражения, обаче е тежка. Заради наранена сериозна инфраструктура в доста квартали няма ток и вода, лечебните заведения изчерпват медикаментите, липсва и храна.



Надеждата е, примирието да разреши на всички искащи да изоставен суданската столица. Мнозина към този момент са го създали, само че се тормозят за бъдещето си. Станахме заложници на двама мъже с армии, споделят те.

" Това е ужасна обстановка, която ни лиши от домовете ни, направи ни бежанци, поради нещо, което няма нищо общо с нас като жители на Судан. То е сред двама мъже и техните тежко въоръжени армии. А ние плащаме извънредно висока цена... Ядосана съм и разочарована от обстановката, в която сме сложени ", сподели Далиа Мохамед Абделмонем, притежател на дребен бизнес.

Не знам какво да върша, споделя Далиа, която е напуснала Хартум и се намира в Порт Судан. Надеждата ѝ е, че скоро ще може да се върне вкъщи си.



Прогнозите на висшия комисариат на Организация на обединените нации за бежанците са, че към 270 хиляди души може да избягат от Судан към прилежащите Чад и Южен Судан. Продължава и евакуацията на чужденци. В Атина дойдоха първите 17 гръцки жители, изведени от Хартум.

" Най-голямото предизвикателство беше, че след започването на размириците никой не знаеше по какъв начин ще се развие всичко. Сраженията се водеха на разнообразни места. Използваха най-различни оръжия - ракети, бомбардировачи, и двете страни са доста добре въоръжени ", сподели Христос Дидeс, евакуиран от Судан.

От Световната здравна организация предизвестиха, че в Судан има доста висок риск от биологична заплаха поради завладяна лаборатория.



" Това е извънредно, извънредно рисково! Защото там има полиомиелит, морбили, холера. Съществува голям биологичен риск, поради окупирането на лабораторията от една от воюващите групировки ", сподели доктор Нима Саид Абид, СЗО.

Причина за началото на рецесията в Судан беше предложение за прекосяване към гражданско ръководство. От октомври 2021 година страната се управляваше от военно държавно управление.

СНИМКИ: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР