Продължават да се изпълняват мерките за превенция и контрол на

...
Продължават да се изпълняват мерките за превенция и контрол на
Коментари Харесай

Обследват дивите свине преди началото на ловния сезон

Продължават да се извършват ограниченията за предварителна защита и надзор на Африканска чума по свинете. Това оповестиха от Българската организация за сигурност на храните след провеждането на постоянно съвещание на Координационния съвет за предварителна защита на болести по животните към министъра на земеделието, храните и горите.

Последният регистриран случай на болестта е от 6 юни 2019 година. Той е открит при диви прасета. От БАБХ оповестиха, че няма различен регистриран случай на огнища по домашните прасета след първото намерено през август 2018 година огнище в село Тутраканци.

Преди началото на новия ловджийски сезон ще има проучване на популацията на дивата свиня. Според заместник-министъра на земеделието, храните и горите Атанас Добрев по този начин ще се реши нуждата от подпомагане от страна на ловната общественост за навременно разкриване и неразпространение на болестта.

Предстои проучване на оградата ни с Румъния за прекъсване на дивите свине.

Основната превантивна мярка е усилването и прецизно поддържане на високо равнище на биосигурност във всички обекти за развъждане на прасета. То би трябвало да бъде и за индустриално отглеждани, както и за животните за домашно прилагане, акцентира заместник-министърът на земеделието, храните и горите доцент Янко Иванов.

Свиневъдните асоциации, увериха, че извършват ограниченията и постоянно се подават проби за проучвания.

От Българската организация по сигурност на храните прецизираха, че прецизно извършват ограничаващите ограничения за сигурност и напредване наоколо до регионите, където са открити случаи на инфектирани животни. Те припомниха, че в 20-километрова зона от огромните индустриални ферми не се позволява развъждане на животни в по този начин наречените " задни дворове ". Общото мнение е, че тази мярка лимитира опцията за преместване на болест сред дребните самостоятелни стопанства и индустриалните ферми.

Представители на БАБХ не престават да наблюдават граничния надзор на входно-изходните точки на страната. Целта е ограничение вноса за персонална приложимост на артикули, съдържащи свинско месо, създадено на друга територия. Според зам.-министърът има непрекъснат клиничен контрол, вземат се проби за неутрализиране на страничните скотски артикули.

Отпадъците по пътищата с интернационален трафик се събират и обезвреждат.

Изготвен е проект за запазване на Източнобалканската порода прасета от Изпълнителното организация за селекция и репродукция. Целта на проекта е да резервира нейния характерен метод на развъждане и епизоотологично значение като вероятен мост за предаване на заболяването сред дивите и домашните прасета.

Главна цел на всички ограничения е недопускане на едновременна болест при диви и домашни животни, тъй като това би довело до най-тежки ограничавания за търговия с живи прасета и артикули от тях, бе очебийно на съвещанието.

Съветът беше основан през юни 2018 година за съгласуване и от време на време инспектиране на неотложните ограничения против икономически значими болести по животните. За присъединяване в съвещанията на съвета по настоящи тематики се канят и представители на ловните организации и научната общественост.

Припомняме, на 31 август 2018 година бе регистриран първият позитивен случай на африканска чума по свинете. Според БАБХ огнището било записано в село Тутраканци, община Провадия, област Варна.

Месеци по-късно - на 1 ноември 2018 година от БАБХ регистрираха открити първи случаи на Африканска чума по свинете. Болестта бе установена при четири диви свине в област Добрич, които са отстреляни в ловно стопанство в землището на село Българево. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР