Продължават да са силни ветровете на връх Шиша Пангма, където

...
Продължават да са силни ветровете на връх Шиша Пангма, където
Коментари Харесай

Вятърът на Шиша Пангма пречи на хеликоптерите да излетат

" Продължават да са мощни ветровете на връх Шиша Пангма, където на 3 май изчезна българският планинар Боян Петров. Лошите атмосферни условия не разрешават на избавителните хеликоптери на „ Симрик Еър “ да излетят. Спасителите и водачите са в подножието на върха в селището Нялам в подготвеност да стартират издирването ". Това заяви пред „ Дарик “ Каруна Манандхар от самолетната компания.
В случай че вятърът не стихне, те ще пренощуват в тибетското село и ще продължат задачата си на следващия ден, както след това стана ясно, че ще бъде. Екипът се състои от трима водачи и трима спасители, измежду които е алпинистът с няколко международни върха Мингма Шерпа, които изрази очаквания, че Боян Петров има 50 % шансове за оцеляване. Два са маршрутите за полет до мястото, откъдето ще стартира претърсването. В изявление за „ Дарик “ по-рано тази седмица Шерпа сподели, че съгласно него Петров може да е в замръзнал сектор сред трети лагер и върха.
„ Симрик Еър “ е правила голям брой такива интервенции, само че за пръв път отвън Непал, уточни Каруна Манандхар от самолетната компания.
„ Два от хеликоптерите ни излетяха сутринта с екипажа и оборудването, пресякоха границата и сега се намират в селището Нялам в Китай. Не можаха да се повдигнат поради мощния вятър. Налягането от вятъра е прекомерно огромно, по тази причина вертолетите са кацнали в Тибет. В непрекъснат контакт сме с нашите капитани и водачи “, съобщи Манандхар.
„ В екипа има експерти по избавяне. Ако видят вероятни следи, ще стартират да летят над този регион и в случай че видят нещо, могат да кацнат. Ако няма уместно място за кацане, не е проблем. Хората, които са в екипа, са експерти по избавяне с въже. Те са в положение да се спуснат от хеликоптера и да проведат наземна акция по търсене и избавяне “, добави Каруна Манандхар.
„ Провеждали сме доста такива избавителни интервенции, само че не в този регион. Той е в Китай, отвън Непал, отвън нашата страна. В Непал сме правили голям брой акции по търсене и избавяне. Преди няколко месеца, да вземем за пример, намерихме двама тайвандски алпинисти. Единият, за благополучие, беше жив. Направихме две акции с въжета. Спасили сме доста хора в Непал, само че отвън страната сме за пръв път “, добави тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР