Продължават да падат цените и при слънчогледа и при пшеницата,

...
Продължават да падат цените и при слънчогледа и при пшеницата,
Коментари Харесай

Забраната беше безсмислена. Слънчогледът поевтинява, защото световните цени вървят надолу

Продължават да падат цените и при слънчогледа и при пшеницата, тъй като международните цени вървят надолу. Това няма никаква връзка със възбраната, която още когато се вкарваше ви споделих, че ще е бизсмислена, разгласи в понеделник икономистът от " Отволено общество " Георги Ангелов.

" Въведохме възбрана, паднаха още повече цените - и слънчогледа и пшеницата поевтиняха още повече. Така че не е вносът от Украйна казусът, тъй като ние импорт от Украйна нямаме. Зърното от Украйна преди възбраната бе 0.03% от нашето произвеждане. Дори предходната година при рекордно високи цени на зърното не си заслужаваше от Украйна да се кара чак до България. Кара се през Румъния и на Констанца се изнасяше за целия свят ", сподели Ангелов пред Нова тв.

Особено в този момент, когато паднаха международната цена няма безусловно никакъв смисъл да се кара чак до България. Ние, бихме имали изгода, в случай че може част от зърното да мине през нашите пристанища да се изнесе, сподели Ангелов.

Той уточни, че за слънчогледа проблеът е, че страната ни създава малко слънчоглед и потребявахме малко слънчоглед.

" В последните 5 години направихме доста заводи за олио, само че слънчогледът продължава да е малко. Ние не произвеждаме задоволително слънчоглед ", сподели Ангелов.

Слънчогледът на зърнопроизводителите не се изкупува, тъй като те не го продават. Защо затвориха складовете си, сподели още Ангелов.

Две трети от нашата земя е зърно. Няма друга страна в Европа с такова систематизиране, сподели още Георги Ангелов.

. " Така сме създали дотациите, че зърното заема всичко. Има потребност от напояване, има потребност от вложения. Ако даваме единствено вложения, а не влагаме в напояване, ще имаме единствено зърно ", сподели Ангелов.

70% от дотациите получават шепа земеделци

" Не е неистина, че 70% от дотациите получават шепа земеделци ", съобщи в понеделник пред Нова тв Светлана Боянова, изпълнителен шеф на Българската земеделска камара. Тя уточни, че това не са дотации за зърно, а дотации на повърхност, които се получават във всички страни-членки.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР