Продължаващото повишение на цените на горивата и въглеродните емисии поставя

...
Продължаващото повишение на цените на горивата и въглеродните емисии поставя
Коментари Харесай

Директорът на Топлофикация Русе предупреди за масови фалити, ако държавата не предостави компенсации на топлофикациите

" Продължаващото покачване на цените на горивата и въглеродните излъчвания слага в риск сигурното и надеждно отопление през зимата. " съобщи инж. Севдалин Желев, шеф на " Топлофикация Русе ". По думите му глобите против Русия и възбраната за импорт на съветски въглища в Европейски Съюз ще доведат до рекордно нарастване на цените.

Инж. Желев уточни, че единствено през последната година са натрупали недовзет доход на стойност близо 10 милиона лв.. Той изясни, че повода за насъбраните загуби е била, че обезпечават отопление на цена, която не покрива нарасналите разноски за горива и въглеродни излъчвания.

Директорът на " Топлофикация Русе " изрази терзание по отношение на нарастването на цената на газа, тъй като за декарбонизацията и реализиране на понижение на нездравословните излъчвания са вложили милиони в прекосяването към природен газ. По думите му до няколко месеца " Топлофикация Русе " ще замести част от въглищата точно с природен газ. Ако цената на природния газ продължи да се покачва, " Топлофикация Русе " ще продължи да натрупа огромни загуби.

" Отново ще се стигне до обстановката от предишния отоплителен сезон, а точно да купуваме гориво на по-висока цена, а да осигуряваме отопление на по-ниска от одобрената " добави инж. Севдалин Желев.

Директорът на топлофикационното дружество съобщи, че се надява страната да помогне на бизнеса.

" Топлофикациите на газ и сдружения, като " Топлофикация Русе ", които скоро ще употребяват природен газ, би трябвало да получат обезщетения при толкоз внезапно нарастване на цената на употребяваното гориво. В противоположен случай предстоят всеобщи банкрути. Според мен поради опцията цената да се усили с шокиращите 86 % единствено за 2 месеца би трябвало да се преразгледа и размерът на одобрената регулаторна рамка " сподели инж. Желев.

Директорът бе безапелационен, че " Топлофикация Русе " прави всичко допустимо да обезпечи безавариен отоплителен сезон за клиентите. Той уточни, че точно затова сега правят профилактика на оборудванията и където е належащо, правят поправки. Обновяват се и обособени сектори от топлопреносната мрежа. По думите му, в случай че цените на главните горива се усилят прекалено много и помощ от страната липсва, няма да имат задоволително средства да покриват ремонтите.

Според инж. Севдалин Желев рекордно високите нива на цените на природния газ на европейските борсови пазари не дават мотиви за оптимизъм през идващите месеци. Директорът на " Топлофикация Русе " цитира изследване на  Евростат, съгласно което 37% от живеещите в България са на ръба на бедността. В страната ни делът на жителите, които не са изпитвали никакви или съвсем никакви финансови усложнения през последното тримесечие на 2021 г е едвам 4,4 на 100.

" А едвам по-късно стартира голямата инфлация и фрапиращо повишаване на цените на горивата. " сподели инж. Севдалин Желев.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР