Продължаващите вече 4 години ремонти по магистрала Хемус са донесли

...
Продължаващите вече 4 години ремонти по магистрала Хемус са донесли
Коментари Харесай

"Автомагистрали" е получила с анекси 160 млн. лв. за поддържането на "Хемус"

Продължаващите към този момент 4 години поправки по автомагистрала " Хемус " са донесли 160 млн. лева за държавната компания

© Цветелина Белутова Вместо в началото оповестените 15 млн. лева държавната компания " Автомагистрали " е получила 160 млн. лева по контракта си от 2015 година за поддържане на 78 км от " Хемус " сред София и Ябланица. Това излиза наяве от отговори, които " Капитал " получи от Агенция " Пътна инфраструктура " по Закона за достъп до социална информация.

Дружеството " Автомагистрали " е с принципал районното министерство, само че възложител на поръчката е пътната организация, която обаче също е на послушание на същото ведомство.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Нарастването с над 10 пъти на заплащанията по контракта за поддръжка на автомагистрала " Хемус " най-вероятно се е случило под претекста " спешни " или " превантивни " поправки. Без да се афишират нови търгове, се раздават стотици милиони, в допълнение отпуснати от държавното управление: да вземем за пример през 2015 година по този начин бяха дадени 100 млн. лева за ремонт на автомагистралите " Тракия " и " Хемус ".

Освен това АПИ е удължила въпросния контракт на " Автомагистрали " с в допълнение съглашение. Той е изминал на 29 май т.г., само че още не е определена нова компания, която да поддържа секторите на " Хемус ". Според анекса, подписан май 2019 година, сумата, която би трябвало да им се заплати, е най-много 2 млн. лева

Пак без конкурс страната избра " Автомагистрали " да строи изчезналите 134 км от " Хемус " за над 1.3 милиарда лева

За какво се заплаща - не е ясно

В отговорът на АПИ по ЗДОИ се вижда, че точната сума, изплатена на " Автомагистрали " сред 29 май 2015 година и 1 юли 2019 година, е 160 052 658 лева, като е начислена по 153 фактури. По девет от тях заплащането следва.

" Капитал " изиска информация и за предмета на активността, за която е изпълнено всяко заплащане. АПИ обаче е дала отговор общо и неразбираемо, като просто е цитирала предмета на поръчката - превантивно, настоящо, зимно поддържане и ремонтно-възстановителни работи при спешни обстановки.

Вероятно най-голямата част от 160-те млн. лева е обвързвана с поправки на оборудванията по " Хемус " - тунели и виадукти. Само цената на тунел " Витиня " е малко над 32 млн. лева, като единствено за тръбата в посока Варна сумата е 27 млн. лева, сочеше информация от АПИ, получена от " Капитал ". Тръбата в посока Варна в тунел " Ечемишка " пък е ремонтирана за 13 млн. лева сред август 2016 година и юни 2017 година

Анексът: запазена марка на АПИ

Според анекс от 29 май 2019 година " Автомагистрали " ще получи още пари по същия контракт и ще го извършва неразбираемо още какъв брой време, макар че срокът му е изминал.

Причината: по сегашния търг за поддръжка на същата права от " Хемус " още не е определен реализатор. Офертите бяха събрани през ноември, само че все още на подписването на анекса комисията към момента е разглеждала техническите им оферти. Подобни похвати, водещи до закъснение, се употребяват постоянно от институциите, когато се цели удължение на договорите с към този момент определени компании.

Новото разпределяне

Едва на 16 юни оценителната комисия на АПИ е излязла с решение за класиране на претендентите да поддържат въпросния сектор на " Хемус ", като преди всичко е още веднъж " Автомагистрали ". Държавната компания е имала конкуренция само в лицето на " Инфра специалист ", индиректно свързвана с " Хидрострой " на Велико Желев.

За секторите край Варна и Шумен пък има цели четири съперника. Единият участник е точно консорциум сред " Хидрострой " на Велико Желев, " Инфра Експерт ", " Инжстройинженеринг " и " Автомагистрали София ". Вторият претендент е обединяване сред " Пътинженерингстрой - Т ", " Пътперфект - Т " и " Пътинженеринг ", като първите са сътрудник на " Автомагистрали Черно море " и " Инфра специалист " в строителството на " Хемус " сред Белокопитово и Буховци. Участват дружно и " Пътища и мостове ", " Команс 2000 " и " Пътно строителство ". Самостоятелно кандидатства и " Автомагистрали Черно море ".

За поддръжката на " Марица " АПИ автоматизирано подписа контракт с единствения участник - АБ, а за " Тракия " от Стара Загора до Бургас - отново с " Автомагистрали ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР