Продължаващите горски пожари в западната част на гръцката област Атика

...
Продължаващите горски пожари в западната част на гръцката област Атика
Коментари Харесай

Пожари изпепелиха близо 3500 хектара в Атика, Гърция очаква нова гореща вълна

Продължаващите горски пожари в западната част на гръцката област Атика са изпепелили 3472 хектара площи, от които 164 хектара са застроени терени, къщи, предприятия, стопанства и други, заяви гръцкото електронно издание " Катимерини ", базирайки се на Службата на Европейски Съюз за ръководство на изключителни обстановки " Коперник ".

" Коперник ", която предлага геопространствена информация от отдалечено сателитно наблюдаване, е задействана още в областите Коринтия и Виотия, където картографските данни, получени вследствие на разбора на сателитните изображения, се чакат скоро.

Борбата на пожарникарите с огнената буря продължава и през днешния ден. Пети ден не стихва пожарът западно от столицата Атина. Безуспешни към този момент са и напъните за потушаване на пламъците на остров Родос, където в три региона е оповестено изключително състояние.

 Горещото лято в Европа може да изпрати туристите на по-хладни места Горещото лято в Европа може да изпрати туристите на по-хладни места

Междувременно минимум 66 нови пожара са се разразили през вчерашния ден, като огромна част от тях са потушени, оповестиха медии, базирайки се на гръцката работа за гражданска отбрана и пожарната.

След настояването на Гърция за задействане на механизма за гражданска отбрана на Европейския съюз доста страни се притекоха на помощ на страната.

В битката с огъня вземат участие четири самолета, изпратени от Италия и Франция, а екипи от Румъния, Полша и Словакия се включиха в гасенето на място. Израел също заяви, че ще изпрати два противопожарни самолета в поддръжка на напъните на Гърция, които ще останат там толкоз дълго, колкото е належащо.
Атмосферните условия в страната не благоприятстват подобряването на обстановката с горските пожари. Жегата и неналичието на дъжд напоследък ускориха сушата, а през днешния ден в Гърция се чака да стартира нова гореща вълна. Прогнозите са температурите да се покачат до 40 градуса в някои региони, а в петък и до 44 градуса.

Буря на Западните Балкани

Междувременно медиите на Западните Балкани оповестяват за общо пет жертви на разразилите се през вчерашния ден стихии - трима души са починали в Хърватия, една жена в Словения и една в Босна и Херцеговина, в Сърбия са били евакуирани 15 индивида.

Лошото време обхвана първо Словения тази седмица, където, край езерото Блед през вчерашния ден почина една жена, а пожарникарските служби са получили над 2200 сигнала, заяви районната телевизия Ен1. Един пожарникар е ранен при извършване на отговорностите си.

Двама мъже, 50-годишен пешеходец и 48-годишен водач, починаха в хърватската столица Загреб през вчерашния ден след рухване на дървета, а десетки са били ранени, заяви хърватският портал " Индекс ". Един човек (на 40 години) е умрял и в хърватската област Славония, откакто върху автомобила му, в който се е намирал в този миг, е паднало дърво.

 Селфи на 80 градуса, или по какъв начин се живее месец на 35С в Пекин Селфи на 80 градуса, или по какъв начин се живее месец на 35С в Пекин

Хърватският Държавен хидрометеорологичен институт уточни, че тук-там е регистрирана скорост напразно от 180 километра в час. Вятърът е изкоренил или счупил стъблата на голям брой дървета и е отнесъл доста покриви, най-големи са вредите в столицата. Множество улици в Загреб са наводнени, някои квартали са без електричество. За през днешния ден е разгласен жълт код за превалявания в региона Карловац.

Части от Босна и Херцеговина също бяха наранени от бурите, съпроводени с град, има една жертва, осведоми босненската национална телевизия БХРТ. Една жена е починала в град Бръчко, повече от 20 души са потърсили лекарска помощ.

Летището в Баня Лука е затворено, защото ураганните ветрове са развалили покрива на предприятието " Летища на Република Сръбска ".

Бурята стигна и до Сърбия през вчерашния ден вечерта, елементи от столицата Белград и региона Войводина са останали без електричество, евакуирани са общо 15 индивида, съобщи " Танюг ". Едно момиче е потърпевшо при рухването на дърво в град Нови Сад, само че е в устойчиво положение.

Белградското летище " Никола Тесла " е краткотрайно затворено.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР