Продължаващите четвърти ден тежки размирици в Дакар взеха 4 жертви,

...
Продължаващите четвърти ден тежки размирици в Дакар взеха 4 жертви,
Коментари Харесай

Изнасилване, политика и протести: Защо се разбунтува Сенегал

Продължаващите четвърти ден тежки безредици в Дакар взеха 4 жертви, откакто опозиционният водач Усман Сонко беше задържан в сряда.

Негови последователи излязоха на улиците и се сблъскаха с полицията, откакто политикът беше упрекнат в нарушение на обществения ред и обезчестяване на млада жена, работеща в козметичен салон.
Снимка: Ройтерс
Мизерията, политическото неодобрение и икономическата рецесия, подбудена от пандемията, се трансфораха в в допълнение гориво за размириците.

Ситуацията ескалира в петък, когато стотици младежи се конфронтираха с органите на реда. Протестиращи хвърляха камъни по полицията, а тя отвръщаха със сълзотворен газ.

Пряк очевидец на митингите в Дакар показа пред bTV, че въпреки и да поддържа опозицията, прави оценка обстоятелството, че полицията се е пробвала да предотврати възходящото напрежение. По неговите думи потреблението на патрони не е било ориентирано към протестиращите, а е било за разпространяване на групите.

Сенегалецът, който пожела да остане неизвестен, описа, че не може да показа видео с нас, заради терзания за сигурността си.
Снимка: Ройтерс
„ Телевизията е в ръцете на властта, само че „ Facebook “ и обществените мрежи са малко по-свободни… Въпреки това не може да публикуваме свободно фотоси и видео клипове от бунта”, сподели той за bTV.

Вътрешният министър на Сенегал Антоан Диом заяви, че държавното управление осъжда актовете на принуждение по време на митингите и упрекна Сонко в подклаждане на размириците.
Снимка: Ройтерс
Политикът се изправи пред съда в петък и депутатският му имунитет беше свален. Опозиционният водач отхвърли всички обвинявания повдигнати против него, а последователите му оповестиха, че те са политически стимулирани. Усман Сонко е един от главните претенденти за президентските изборите в Сенегал през 2024, откакто остана трети по време на вота през 2019 година

Сенегал е страна в Западна Африка с население от малко над 15 милиона души. Страната реализира един от най-успешните постколониални преходи. Смятана е за една от най-демократичните страни в Африка със постоянна стопанска система и растеж на Брутният вътрешен продукт над 6%. годишно

Повторното избиране на президента Маки Сал и пандемията обаче разклащат политическата и икономическа сигурност на Сенегал и са една от аргументите за размириците.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР