Продължаващата девет месеца битка за Бахмут разруши 400-годишния източноукраински град

...
Продължаващата девет месеца битка за Бахмут разруши 400-годишния източноукраински град
Коментари Харесай

Защо Украйна се бори за всеки метър от Бахмут въпреки високата цена, която плаща?

Продължаващата девет месеца борба за Бахмут унищожи 400-годишния източноукраински град и взе десетки хиляди жертви при взаимно опустошителната проява на тактика на Украйна за изтощение на съветската войска, написа Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 10557
Стелещата се мъгла над бойното поле не разрешава да се удостовери каква в действителност е обстановката след вчерашната борба - най-продължителната от началото на съветската инвазия. Руското министерство на защитата заяви, че частната съветска наемническа формация " Вагнер ", подкрепена от съветски войски, е превзела града. В същото време обаче украинският президент Володимир Зеленски сподели, че Бахмут не е изцяло високомерен от съветските сили.

Какъвто и в действителност да е резултатът от последната борба, истината е, че този дребен град от дълго време има по-скоро алегорично, в сравнение с стратегическо значение за двете враждуващи страни. За Украйна триумфът ѝ се мери в способността ѝ да удържи руснаците в ъгъла. Целта ѝ е да накара съветските войски да изчерпят ресурсите си и да пречупи духа им в дребния, само че стратегически 1500-километров сектор от фронтовата линия, до момента в който в действителност се приготвя за огромна контраатака в продължаващата към този момент 15 месеца война.

" Въпреки че в този момент направляваме дребна част от Бахмут, отбраната му към момента е от извънредно значение ", съобщи командващият украинските сухопътни войски генерал-полковник Олександър Сирски. " Това ни дава опция да нахлуем в града при положение, че има смяна в обстановката. И това сигурно ще стане ", добави той.

Разположен на 55 км северно от следената от Русия столица на Донецка област, Бахмут е значим промишлен център, богат на солни и гипсови мини, с население, наброяващо близо 80 000 души преди войната, в страна с повече от 43-милионно население.

Градът, наименуван Артьомовск след Болшевишката гражданска война, когато Украйна е била част от Съветския съюз, е прочут с пенливото си вино, създавано в подземни пещери, както и с необятните си, засадени с дървета, булеварди, зелени паркове и възвишен център с впечатляващи имения, датиращи от 19 в., като всичко това в този момент е превърнато в димяща пустота.

През последните месеци самият център на града стана обект на яростни боеве сред украинци и руснаци, като украинските главнокомандващи позволиха повече от 90% от него да попадне в ръцете на Москва. Въпреки това обаче украинските сили означават забележителен прогрес край стратегически пътища в покрайнините на града, нанасяйки удар по съветските северни и южни флангове и напредвайки към града за обграждането му и блокирането на наемниците на " Вагнер " в него.

" Врагът не съумя да обкръжи Бахмут. Те изгубиха контрола над хълмисти елементи към града, а последователното придвижване на нашите войски в покрайнините на града съществено усложнява ситуацията на врага ", сподели украинският заместник-министър на защитата Ханна Маляр. " Градът е полуобкръжен от нашите войски, което ни дава опция да разгромим съперника ", добави Маляр.

Според украинското основно командване траялата с месеци опозиция си е заслужавала, тъй като е довела до ограничение на съветските качества в други региони, улеснявайки по този метод напредъка на Украйна.

" Идеята е да ги изтощим, след което да ги нападнем ", сподели командващият специфичните елементи, биещи се в Бахмут, полковник Евген Межевикин.

Русия е изпратила подкрепление в Бахмут на оределите си редици по северните и южните флангове за осуетяването на бъдещи пробиви по фронтовата линия от страна на Украйна, съгласно представители на украинските управляващи и външни наблюдаващи. Руският президент Владимир Путин обезверено се нуждае от победа в Бахмут, където са съсредоточени напъните на съветските военни елементи, сочат анализатори, изключително, откакто съветската атака през зимата не реализира завладяването на други градове и села по фронтовата линия.

Според някои анализатори даже тактическите победи на Украйна в покрайнините на Бахмут може да се окажат от доста по-голямо значение, в сравнение с наподобява.

" Сякаш украинците преди малко се възползваха от обстоятелството, че в действителност съветските редици са отслабени ", сподели професорът по стратегически науки в университета " Сейнт Андрюс " Филипс О`Брайън. " Руската войска е понесла толкоз огромни загуби и е толкоз изтощена към Бахмут, че... не може да напредва повече ".

Допреди месец украинските сили в покрайнините на Бахмут и в самия град бяха обект на непрестанни артилерийски офанзиви. В един миг обаче украинските сили, ситуирани южно от града видяха опция за пробив, откакто разследващи дронове демонстрираха, че съветските войски по южния фланг са минали в отбранителна позиция, сподели полковник Межевикин.

След яростни боеве, траяли със седмици, украинскитe елементи означиха първия си прогрес в покрайнините на Бахмут, откогато руснаците нахлуха в него преди девет месеца. Като цяло украинците са си върнали 20 квадратни километра от територията на града, сподели Маляр в изявление предходната седмица. Оттогава с съвсем всеки минал ден украинските войски са съумели още веднъж да открият надзор върху още стотици метри, съгласно представителя на украинското източно оперативно командване Сергий Черевати.

" Преди ние единствено се защитавахме и не позволявахме на Русия да напредне във вътрешността в територията ни. Това, което се случва сега, е първият ни прогрес (откакто стартира битката) ", сподели Маляр.

Победа в Бахмут не значи безусловно, че Русия се приближава до завладяването на Донецка област, за която Путин твърди, че е задачата на войната, а по-скоро, че ще се отвори врата към по-опустошителни борби в посока Славянск и Константиновка, ситуирана на 20 км от Бахмут, сподели съветският анализатор от американския мозъчен концерн Институт за проучване на войната Катерина Степаненко.

На сателитни фотоси, оповестени тази седмица, се вижда по какъв начин инфраструктура, жилищни блокове и емблематични здания са превърнати в отломки.

През последната седмица, дни преди Русия да разгласи, че градът е паднал в нейни ръце, украинските сили съумяха да запазят единствено няколко здания на фона на непрекъснат съветски обстрел. Превъзхождани от руснаците по бройка и въоръжение, украинските бойци описват за кошмарни дни.

Надмощието на съветските артилерийски елементи и непрекъснато прииждащите талази от военни наемници вършат вероятността от пропукване на отбраната все по-осезаема.

" Това, което прави задачата ни да отстояваме позициите си в Бахмут извънредно значима, е отклоняването на вниманието на забележителна част от вражеските сили ", сподели командирът на особено поделение на доброволчески батальон Тарас Деяк. " Плащаме висока цена за това ", добави той.

Северните и южните флангове, които Украйна си е възвърнала, се намират наоколо до две автомагистрали, свързващи Бахмут с разположения на 10 км от него град Часов Яр и трансформирали се в основен логистичен маршрут за доставки, прочут още като " път на живота ".

Украинските сили, минаващи по този път, постоянно биват обстрелвани от руснаците, стратегически ситуирани в околните хълмисти региони. В резултат на това бронирани коли и пикапи, отиващи в града да попълнят запасите на украинските войски, постоянно биват унищожени.

Сега обаче с определяне на надзор над хълмистите региони украинските сили могат да си поемат малко мирис.

" Това ще ни помогне да проектираме нови логистични вериги за доставка на муниции и за евакуация на ранените бойци или за прибиране на телата на починалите момчета ", сподели Деяк в четвъртък от вътрешността на града, два дни преди Русия да съобщи, че управлява града. " Сега е по-лесно да се реализират доставки, да се прави ротация на войските и евакуация ", добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР