Продължаващ, но по-слаб динамичен растеж на фона на голяма несигурност,

...
Продължаващ, но по-слаб динамичен растеж на фона на голяма несигурност,
Коментари Харесай

ЕК прогнозира по-слаб икономически растеж на фона на голяма несигурност

Продължаващ, само че по-слаб динамичен напредък на фона на огромна неустановеност , вижда Европейска комисия в своята есенна икономическа предвижда за 2018 година

Очаква се растежът в еврозоната да намалее от най-високата си за интервал от 10 години стойност от 2,4 %, регистрирана през 2017 година, на 2,1 % през 2018 година, преди да падне в допълнение на 1,9 % през 2019 година и 1,7 % през 2020 година Същото развиване се чака и за ЕС-27 — прогнозите сочат, че растежът ще бъде 2,2 % през 2018 година, 2,0 % през 2019 година и 1,9 % през 2020 година

Благоприятната световна обстановка през предходната година способства за забележителна икономическа интензивност и за увеличение на вложенията в Европейски Съюз и в еврозоната. Въпреки по-несигурната среда, стопанските системи на всички страни членки се чака да продължат да нарастват , въпреки и с по-бавни темпове, с помощта на мощното вътрешно ползване и вложенията. При отсъствието на основни разтърсвания , се чака Европа да може да поддържа стопански напредък над евентуалния , интензивно основаване на нови работни места и намаляваща безработица. Този сюжет обаче е изложен на все по-голям брой взаимосвързани опасности от утежняване на обстановката .

Вътрешното търсене като тласък за растежа - Нарастващата световна неустановеност, напрежението в интернационалната търговия и по-високите цени на петрола ще имат негативен резултат върху растежа в Европа. След няколко години на постоянен напредък на заетостта, вероятността за закъснение на подобренията на пазара на труда и за увеличение на рестриктивните мерки във връзка с предлагането в някои страни членки би могла също да укрепи това неподходящо влияние.

Двигателите на растежа се чака да бъдат във все по-голяма степен вътрешни: частното ползване се чака да се повлияе позитивно от по-силния напредък на заплатите и от фискалните ограничения в някои страни членки. Очаква се изискванията за финансиране и високата степен на потребление на потенциала също да продължат да подкрепят вложенията. За първи път от 2007 година насам се чака през 2019 година вложенията във всички страни членки да набъбнат .

Като се вземат под внимание всички тези фактори, се чака брутният вътрешен артикул във всички страни членки да продължи да нараства, само че с намаляващи темпове , които наподобяват малко по-слаби от предстоящото през лятото.

Безработицата продължава да понижава - Условията на пазара на труда продължиха да се усъвършенстват през първата половина на 2018 година, като растежът на заетостта остана непрекъснат, даже когато икономическият напредък стартира да се забавя.

Създаването на работни места ще продължи да бъде подпомагано от непрекъснат напредък и от провеждането на структурни промени в някои страни членки. Очаква се безработицата да продължи да понижава, само че с по-бавни темпове в сравнение с в предишното, защото растежът на заетостта в последна сметка ще намалее заради все по-големия дефицит на работна ръка и забавения стопански напредък .

Очаква се безработицата в еврозоната да се намали до 8,4 % през тази година, а по-късно до 7,9 % през 2019 година и 7,5 % през 2020 година Прогнозите са, че през тази година безработицата в ЕС-27 ще доближи 7,4 %, а през 2019 година и 2020 година ще намалее надлежно до 7 % и 6,6 %. Това съставлява най-ниското ниво на безработицата, записано от началото на месечните данни за безработицата през януари 2000 година

Инфлация, подтиквана от цените на петрола - Очаква се, че през прогнозния интервал общата инфлация ще остане умерена . Инфлацията в еврозоната се чака да доближи 1,8 % през 2018 година и 2019 година и да спадне до 1,6 % през през 2020 година

Нарастването на цените на петрола докара до нарастване на инфлацията през тази година и се чака мощните позитивни базови резултати да продължат през първото тримесечие на идната година . Въпреки че същинската инфлация, която изключва цените на силата и на непреработените храни, бе относително ниска до момента през тази година, чака се тя да се утвърди още веднъж като главен мотор на общата инфлация през 2020 година заради нарастването на заплатите на фона на стягането на пазарите на труда.

Публични финанси - нивата на дълга понижават и общият размер на обществения недостиг в еврозоната понастоящем е под 1 %.

Според прогнозите дефицитът на консолидирания държавен бюджет в еврозоната ще продължи да понижава по отношение на Брутният вътрешен продукт тази година с помощта на по-ниските лихвени разноски. Очаква се понижението да спре идната година за първи път от 2009 година насам с превръщането на фискалната позиция в леко експанзионистична през 2019 година, преди тя да стане като цяло неутрална през 2020 година

Прогнозите сочат, че дефицитът на консолидирания държавен бюджет на еврозоната ще нарасне от 0,6 % от Брутният вътрешен продукт през 2018 година на 0,8 % през 2019 година, след което ще намалее до 0,7 % от Брутният вътрешен продукт през 2020 година Прогнозите сочат, че дефицитът на консолидирания държавен бюджет на ЕС-27 ще нарасне от 0,6 % от Брутният вътрешен продукт през 2018 година на 0,8 % през 2019 година, след което ще намалее до 0,6 % от Брутният вътрешен продукт през 2020 година Като цяло се резервира наклонността за обилни усъвършенствания спрямо преди 10 години, когато дефицитът през 2009 година доближи върхова стойност от 6,2 % в еврозоната и 6,6 % в Европейски Съюз.

Очаква се съотношението на дълга към Брутният вътрешен продукт да продължи да понижава в еврозоната и в съвсем всички страни членки, подпомагано от намаляващите дълга първоначални остатъци и от продължаващия напредък. Според прогнозите съотношението на дълга към Брутният вътрешен продукт в еврозоната ще намалее от 86,9 % през 2018 година на 84,9 % през 2019 година и 82,8 % през 2020 година, спрямо върховата стойност от 94,2 % през 2014 година В ЕС-27 се чака съотношението на консолидирания държавен дълг към Брутният вътрешен продукт да намалее от 80,6 % от Брутният вътрешен продукт през 2018 година на 78,6 % през 2019 година и на 76,7 % през 2020 година

Многобройни взаимосвързани опасности и неустановеност помрачават вероятностите - Прогнозите са направени в подтекста на огромна неустановеност и съществуват доста взаимосвързани опасности от утежняване на обстановката. Реализирането на който и да е от тези опасности може да усили останалите и да ускори тяхното влияние.

Прегряването на стопанската система на Съединени американски щати, подтиквано от проциклични фискални ограничения , може да докара до по-бързо от предстоящото покачване на лихвените проценти, което ще има многочислени негативни последствия отвън Съединени американски щати, изключително в страните с бързо разрастващи се пазари, които са уязвими на промени в финансовите потоци и са изложени на дълг в щатски долари. Това може да ускори напрежението на финансовите пазари . Възможно е Европейски Съюз също да пострада заради мощните си търговски връзки и експозициите на банките .

Очакваното нарастване на недостига по настоящата сметка на Съединени американски щати може също по този начин да сътвори в допълнение напрежение в търговията с Китай . Това може да увеличи риска от безредни корекции в Китай, поради нивото на корпоративния дълг и финансовата неустойчивост. Всяко нарастване на напрежението в търговията ще се отрази неподходящо и на Европейски Съюз посредством въздействието върху доверието и вложенията и заради мощното консолидиране на Европейски Съюз в международните вериги за основаване на стойност .

В рамките на Европейски Съюз подозренията във връзка с качеството и устойчивостта на обществените финанси в мощно задлъжнелите страни членки могат да се пренесат в националните банкови браншове . Това ще докара до повишаване на безпокойството по отношение на финансовата непоклатимост и ще затрудни икономическата интензивност.

На последно място, остават и рисковете, свързани с изхода на договарянията за Брексит. За Обединеното кралство хипотезата за 2019 година и 2020 година е чисто техническа .

За да е допустимо сравнение във времето, прогнозата обгръща всичките 28 страни членки, в това число Обединеното кралство. Предвид настоящите договаряния по отношение на изискванията на отдръпване на Обединеното кралство от Европейски Съюз, прогнозите на Европейска комисия се основават на чисто техническо допускане, че статуквото в комерсиалните връзки сред ЕС-27 и Обединеното кралство ще се резервира . Това се прави единствено за задачите на прогнозирането и не оказва въздействие върху водените сега договаряния в границите на процедурата по член 50.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР