Продължаването на руско-американския договор Нов СТАРТ за ограничаване на стратегическите

...
Продължаването на руско-американския договор Нов СТАРТ за ограничаване на стратегическите
Коментари Харесай

Руски медии: Продълженият договор Нов СТАРТ решава ред проблеми, но поставя и нови

Продължаването на руско-американския контракт Нов СТАРТ за ограничение на стратегическите нуклеарни оръжия без спомагателни условия е сериозен външнополитически триумф за Русия. Това съобщи зам.-външният министър на федерацията Сергей Рябков, написа "Росийская газета ".

Руският парламент ратифицира през вчерашния ден съглашение със Съединени американски щати за продължение на контракта с пет години, показва московският официоз под заглавие "Пет години без конкуренция ". "Оръжейната конкуренция е отклонение на средства. Добре че управлението на Съединени американски щати разбра това ", е коментирал ръководителят на Държавната дума Вячеслав Володин.

"Продължаването на Нов СТАРТ ще подсигурява на Русия предсказуемост на американските стратегии в тази сфера, ще резервира връзките прогнозируеми. Договорът изключва да вземем за пример Съединени американски щати да разполагат оръжия в чужбина ", се споделя в публикацията. "Ако съглашението бе изтекло, американците с техните над 700 военни бази отвън територията на Съединени американски щати вероятно не биха устояли на съблазънта да разположат нуклеарното си оръжие някъде по-наблизо до съветските граници ", подчертал сенаторът Константин Косачов.

"През идните пет години Русия планува задълбочени договаряния със Съединени американски щати с оглед да се създаде ново уравнение на сигурността, което да обгръща всички фактори, влияещи върху поддържането на стратегическа непоклатимост. Руската идея допуска по-специално ограничавания върху разполагането на средства за противоракетна защита и ограничения за попречване на оръжейна конкуренция в космоса ", показва вестникът.

Политологът Фьодор Лукянов написа в Телеграм, че събитието умерено може да влезе в книгата с върхове на Гинес - още никой не е оформял единствено за пет часа интернационалните спогодби за надзор над въоръженията и стратегическа непоклатимост, написа "Комерсант ". Изданието назовава обстановката двусмислена и изяснява: повече от година съветски представители убеждаваха американците, че Русия ще има потребност от доста време, с цел да продължи контракта.

"Според Сахил Ша от неправителствената организация "Юропиън лидершип нетуърк " решението на Москва е "стратегическа неточност " и подкопава по-раншните й позиции. По думите му в бъдеще Русия към този момент не би могла да задейства аргумента за цайтнот - просто няма да й повярват ", прибавя "Комерсант ".

На дневен ред застава въпросът какво да се прави с контрола над въоръженията отсега нататък - и Русия към този момент изпрати на Съединени американски щати съответни оферти по въпроса. Ключова задача през днешния ден е да се създаде нов документ или цялостен пакет за по-нататъшния надзор в тази сфера, само че съгласно специалисти първо би трябвало да се възстановят процедурите, планувани от Нов СТАРТ - инспекциите и съвещанията на двустранната консултантска комисия, написа "Известия ".

Перспективите за нова архитектура на разоръжаването слагат съгласно изданието и различен проблем - дали може да бъдат реанимирани разпаднали се към този момент съглашения като Договора за ракетите със междинен и дребен обхват (ДРСМО), фиктивен от 2019 година след излизането на Съединени американски щати от него. Той към този момент не е необходим, по тази причина пък е доста значимо да се намерят разновидности за надзор и ограничение на прецизните оръжия с огромен обхват, в това число на ракетите с наземно базиране, неразрешени по-рано от ДРСМО, и то с включване и на трети страни, счита специалистът по сигурността Дмитрий Стефанович.

Според Сергей Рябков продълженият Нов СТАРТ ще обгръща и съветските хиперзвукови ракети "Авангард ", с които Съединени американски щати не могат да се оправят. Как тогава договорът се продължава "при изискванията на Русия ", както твърди Москва, пита се "Свободная преса ". " Нов СТАРТ регистрира единствено броя на бойните елементи, инсталирани на развърнати стратегически носители, без да загатва какви са те - може да са всевъзможни, в това число "Авангард ". Договорът не лимитира и модернизацията на стратегическите нападателни оръжия в плануваните рамки ", разяснява военният специалист Юрий Селиванов. Съединени американски щати да вземем за пример инсталираха на някои атомни подводници "Трайдънт-2 " нуклеарни блокове с дребна мощ, значими за тях съгласно концепцията им за "глобален обезоръжаващ удар ". Русия въобще не се възпротиви ", припомня наблюдаващият.

"Руските военни също държат камък в пазвата си. Това са новият железопътен влаков ракетен комплекс "Баргузин " и балистичната ракета РС-26 "Рубеж ". Последната бе измежду главните дразнители за Вашингтон в разногласието с Москва дали страните съблюдават ДРСМО. Във (вашингтонския) Конгрес тя бе наречена "безпрецедентна опасност за националната сигурност на Съединени американски щати от 30 години насам ", отбелязва "Независимая газета ".

"Продължаването на Нов СТАРТ с пет години дава опция "да се разшири стратегическият дневен ред ". Така съветската нуклеарна крилата ракета "Буревестник " и подводният дрон "Посейдон " с атомен мотор ще станат разменни монети на преговорната маса, които ще можем да жертваме против отстъпки от страна на Съединени американски щати ", предвижда американистът Павел Золотарьов.

"Преговорите за неразпространение на нуклеарните оръжия, за постсъветското пространство и за основаване на единна система за сигурност в Европа изискват различен трамплин - Съединени американски щати да признаят Русия за пълноправен сътрудник, само че Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в не признава на федерацията този статут ", акцентира "Взгляд ".

Онлайн изданието назовава алегорично не продължаването на оръжейния контракт, а мненията на говорителката на Белия дом Джен Саки във връзка телефонния диалог сред президентите Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в и Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През във вторник. По нейните думи, с изключение на предлагането по Нов СТАРТ, американският водач се обадил на Путин, с цел да удостовери безапелационната поддръжка на Съединени американски щати за суверенитета на Украйна пред лицето на продължаващата съветска експанзия, да повдигне будещи угриженост въпроси като известията за съветска интервенция в американски избори, карцерът на съветския опозиционер Алексей Навални и други

"Значи прясно встъпилият в служба президент на Съединени американски щати на часа маркира пред своя съветски сътрудник точките, по които Америка ще притиска Русия в околните месеци, даже години. И скоро описът може да бъде уголемен. Русия навлиза в сложен интервал - преход на властта, и вашингтонските елити, към момента мечтаещи за промяна на режима в Москва, считат с цялостна мощ да употребяват краткотрайната накърнимост на съветската политическа система. А договорът Нов СТАРТ очевидно ще си остане единствено блестящо припламване на рационалност в двустранните връзки ", заключава "Взгляд ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР