„Продължаваме промяната“ възстановява част от подкрепата си, но ГЕРБ остава

...
„Продължаваме промяната“ възстановява част от подкрепата си, но ГЕРБ остава
Коментари Харесай

Тренд: ПП расте, разликата с ГЕРБ е 2 на сто. Български възход тръгна надолу

„ Продължаваме промяната “ възвръща част от поддръжката си, само че ГЕРБ остава първа политическа мощ. Седем обединения в Народното събрание. Партията на Стефан Янев замества в Народно събрание Има Такъв Народ, която остава под бариерата. Формацията на Стефан Янев обаче губи поддръжка по отношение на предишния месец. Песимистични упования за икономическото състояние в страната за идната година.

Това сочат данните на национално представително проуване на " Тренд " по поръчка на в. " 24 часа ", извършено сред 5 и 12 юли, измежду 1005 пълнолетни български жители.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/07/1658120759_trend1.png " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 450 " />

Динамичните политически събития от последните седмици са довели до промени в електоралните настройки на българите.

„ Продължаваме промяната “ съумява да възвърне част от поддръжката си, като този месец 21,4% от гласуващите декларират, че биха дали своя глас за групировката на Петков и Василев. За съпоставяне през месец май поддръжката им беше 17,5% от гласуващите. Въпреки това възобновяване „ Продължаваме промяната “ не съумява да си върне първата позиция, която се заема от ГЕРБ. Партията на Борисов резервира резултата си от последните месеци. През юли 23,6% от гласуващите заявяват поддръжка за ГЕРБ.

Статично наподобява ситуацията при Движение за права и свободи (10,7%), Българска социалистическа партия (9,8%), " Възраждане " (9,6%) и " Демократична България " (6,9%).

Ерозия в поддръжката има при " Български напредък ", новата групировка на Стефан Янев, която през този месец набира 5,7% от гласуващите. Това е с близо 2% по-малко спрямо началната ѝ позиция от 7,6% от гласуващите през месец май.

Големият губещ от последните събития е „ ИТН “. Партията на Слави Трифонов върви надолу в електоралната поддръжка и остава на 3,8% от гласуващите, което заплашва опциите му за парламентарно посланичество при нови избори.

„ Изправи се, България “ и Вътрешна македонска революционна организация остават с поддръжка от надлежно 1,6% и 1,1% от гласуващите.

Кабинетът на Кирил Петков приключва своя мандат с 22% позитивна оценка за неговата работа и 70%, които го правят оценка негативно. В последните три месеца не записваме динамичност в тези стойности.

За сметка на това оценката за работата на Народното събрание е в продължаваща наклонност на утежняване на стойностите, като през този месец позитивните оценки са 14%, а негативните 77%.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/07/1658120823_trend2.png " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 450 " />

Тенденция на спад и при президента. През май месец 50% от интервюираните са дали позитивна оценка, през юни 45%, а през юли са към този момент 43 на 100. 41% пък са тези, които този месец дават негативна оценка за работата на президента.

Песимистични наподобяват упованията на българите за икономическото състояние в страната за идната една година. 45% чакат утежняване, а единствено 15% усъвършенстване. Същото се отнася и до упованията за виталния стандарт. 37% са на мнение, че стандартът им ще се утежни в идната една година, а единствено 17% считат, че ще се усъвършенства. Подобни високи стойности и на двата знака сме отчитали преди към две години – при започване на Коронавирус пандемията.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР