Продължаваме промяната възстановява част от подкрепата си, но ГЕРБ остава

...
Продължаваме промяната възстановява част от подкрепата си, но ГЕРБ остава
Коментари Харесай

"Тренд": ГЕРБ - първа политическа сила. Кабинетът на Кирил Петков завършва мандата си с 22% положителни оценки и 70% отрицателни

" Продължаваме промяната " възвръща част от поддръжката си, само че ГЕРБ остава първа политическа мощ. " ИТН " и групировката към Стефан Янев търпят ерозия. Песимистични упования за икономическото състояние в страната за идната година.

Това са част от изводите от национално представително изследване на Изследователски център " Тренд " по поръчка на " 24 часа ", извършено в интервала 5-12 юли измежду 1005 пълнолетни българи.
 Тренд - оценка за Народно събрание и институции Тренд - оценка за Народно събрание и институции Източник: " Тренд "
Кабинетът на Кирил Петков приключва мандата си с 22% позитивни оценки за неговата работа и 70%, които го правят оценка негативно. В последните три месеца не записваме динамичност в тези стойности. За сметка на това оценката за работата на Народното събрание е в продължаваща наклонност на утежняване на стойностите, като през този месец позитивните оценки са 14%, а негативните - 77%.
 Тренд - оценка за държавното управление Тренд - оценка за държавното управление Източник: " Тренд "
Оценката за работата на президента също бележи спад, като през май 50% са дали позитивна оценка, през юни 45%, а през юли са към този момент 43%. 41% пък са тези, които този месец дават негативна оценка за работата на президента.

Динамичните политически събития от последните седмици са довели до промени в електоралните настройки на българите. " Продължаваме промяната " съумява да възвърне част от поддръжката си, като този месец 21,4% от гласуващите декларират, че биха дали своя глас за групировката на Петков и Василев.

За съпоставяне през месец май поддръжката им беше 17,5% от гласуващите. Въпреки това възобновяване " Продължаваме промяната " не съумява да си върне първата позиция, която се заема от ГЕРБ. Партията на Борисов резервира резултата си от последните месеци. През юли 23,6% от гласуващите заявяват поддръжка за ГЕРБ.

Статично наподобява ситуацията при Движение за права и свободи (10,7%), Българска социалистическа партия (9,8%), " Възраждане " (9,6%) и " Демократична България " (6,9%). Ерозия в поддръжката записваме при новата групировка на Стефан Янев, която през този месец набира 5,7% от гласуващите. Това е с близо 2% по-малко спрямо началната ѝ позиция от 7,6% измежду решилите да гласоподават през май.

Големият губещ от последните събития, наподобява, е " ИТН ", който е с 3,8% поддръжка измежду гласуващите, а това заплашва опциите му за парламентарно посланичество при нови избори. " Изправи се, България " и Вътрешна македонска революционна организация остават с поддръжка надлежно от 1,6% и 1,1% от гласуващите.

Песимистични наподобяват упованията на българите за икономическото състояние в страната за идната една година. 45% чакат утежняване, а единствено 15% усъвършенстване. Същото се отнася и до упованията за виталния стандарт.

37% са на мнение, че стандартът им ще се утежни в идната една година, а единствено 17% - че ще се усъвършенства. Подобни високи стойности и на двата знака сме отчитали преди към две години – при започване на Коронавирус пандемията.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР