Продължаваме промяната“ успя да консолидира протестната енергия от 2020 г.,

...
Продължаваме промяната“ успя да консолидира протестната енергия от 2020 г.,
Коментари Харесай

Политолог: Вървим към серия предсрочни избори


„ Продължаваме промяната “ съумя да консолидира протестната сила от 2020 година, която се придвижи през три избора, с цел да се стигне до изборите на 14 ноември - имаше опция. Днес няма опция. Има дребни партии, само че те не активизират хората да гласоподават. Това сподели политологът Светлин Тачев в „ Денят онлайн “ по Nova News.

„ Вървим към серия от предварителни избори, което ще е деструктивно и за изборната интензивност, и за целия либерален политически развой. Тази незаинтересованост, която се натрупа в гласоподавателите, ще докара освен до съмнение към политическите обединения и политиците, а и до намаляване на доверието в самите институции “, твърди политологът и има вяра, че съвсем няма опция да се сътвори устойчиво държавно управление, което да ни преведе през рецесиите.

Във връзка с желанието на Слави Трифонов за референдум за президентска република, Тачев разяснява, че това е доста на ниска цена комфортен пиар трик, който удря по едно доста сензитивно място на българина – безконечното предпочитание за смяна: „ Няма място за този спор, тъй като нямаме обичаи в президентската република и не съм уверен, че самият Трифонов желае сходно нещо. Това са клишета, мантри, които в последните 10 години се пускат в общественото пространство, с цел да притеглят гласоподаватели. “

„ Българинът желае смяна, само че не знае по какъв начин да се случи – няма механизми за това. Такива мантри като президентска република, Велико народно събрание, нова конституция, понижаване на броя на депутатите – звучи хубаво, тъй като основават заблуда, че се дава надзор за наказване на политиците, което обаче няма да промени обстановката в страната “, счита Тачев.

По думите на политолога в обществото има две крайности - на „ фили “ и на „ фоби “, които не са доста огромни, само че са доста шумни. Сблъсъкът сред тях основава илюзията, че обществото е на две половини и е готово да се избие между тях, мисли той.

" Има огромен проблем в България – по какъв начин ще посрещнем зимата. За българите главен проблем са страховете от съществени стопански разтърсвания. Има нещо значимо за българина – не от кое място идва газта, а цената, която стига до нас. Навлизаме в есента, наближава зимата – в цяла Европа има терзания за това какво ще се случи, тъй като може да се случи да преживеем доста дълбока рецесия ", прибавя той.

На въпрос за ръководството на президента през служебни кабинети, Тачев декларира: „ Колеги считат, че това е доста добре за президента. Според мен не е. Няма залог на тези избори, тъй като рецесиите, в които сме, се отразяват върху служебния кабинет. Няма логичност той да желае да ръководи в този миг. “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР