Продължаваме Промяната“оттеглякандидатуратанаНикола МинчевзапредседателнаНародното събрание. Това съобщи на брифинг в Народното

...
Продължаваме Промяната“оттеглякандидатуратанаНикола МинчевзапредседателнаНародното събрание. Това съобщи на брифинг в Народното
Коментари Харесай

ПП оттегля кандидатурата на Никола Минчев за председател на парламента

„ Продължаваме Промяната “ отдръпва кандидатурата на Никола Минчев за ръководител на Народното събрание . Това заяви на брифинг в Народното събрание съпредседателят на Политическа партия Асен Василев . Решението е взето на съвещание на парламентарната група (ПГ) на партията.

" Ние ясно декларирахме, че сме градивна съпротива. В момента виждате по какъв начин се държи една градивна съпротива - отдръпваме претендента, който е получил най-вече гласове " , съобщи Василев, написа dariknews.bg.

" Тъй като се появи обвиняване, че ние пречим на опцията да се избере ръководител на Народното събрание, ПГ на Политическа партия направи съвещание и реши, че на утрешното гласоподаване сутринта няма да издигне претендент и ще даде опция на останалите парламентарни групи да проведат гласоподаване и да изберат ръководител ", съобщи Андрей Гюров.

„ Ние не считаме, че можем да продължаваме по този метод и да вкарваме страната в конституционна рецесия, по тази причина даваме крачка обратно. Въпреки че считаме, че Никола Минчев е най-достойният претендент, ние не желаеме да сме спънка към това да може ГЕРБ, като най-голяма политическа групировка, в случай че успее да събере болшинство, да се избере ръководител на Народното събрание. Ясно сме декларирали, че ние няма да ги подкрепим нито в скрито, нито в очевидно гласоподаване “, уточни Асен Василев.

Той сподели, че Политическа партия е градивна съпротива и като такава парламентарната им груп а ще гласоподава срещу претендента на ГЕРБ. Продължава съвещанието на групата, с цел да забележим дали ще подкрепим претендент на някоя друга политическа партия, добави Василев.

„ Това е четвъртият парламент в последните две години. Първите два Народното събрание предходната година не съумяха да образуват болшинство и да излъчат държавно управление. Третият парламент предходната година доста мъчно, с големи старания, съумя да сглоби една съвсем невъзможна коалиция, която излъчи ръководител, излъчи държавно управление и стартира да взема решение проблемите на хората. Това, което видяхме юни месец тази година като държание на политическа партия ГЕРБ, беше изцяло безконтролно .

Те внесоха избор на съмнение, което смъкна държавното управление, спря работата на Народното събрание и това, което виждаме сега е, че те нямат никакъв проект по какъв начин да ръководят страната. Те извършиха един проект да разрушат толкоз мъчно съединено държавно управление, без да имат проект какво да предложат на българските жители като опция “, разяснява още Асен Василев.

По думите му сглобяването на държавно управление в толкоз фрагментиран парламент е доста сложна задача.

„ Това да свалиш държавното управление на „ Продължаваме Промяната “ и единственият ти проект за основаване на кабинет е да искаш от същата тази партия поддръжка, е малоумно “, разяснява Василев.

По думите му решението да отдръпват кандидатурата на Никола Минчев няма отношение с диалозите, които са водили денем.

По отношение на предлагането на „ Демократична България “ за ротационно председателство на Народното събрание Асен Василев разяснява, че това би било неефективно.

„ Ние ще бъдем градивна съпротива. Няма да подкрепим ГЕРБ , само че няма да пречим в утрешната заран с в допълнение утежняване на този основен миг за България “, сподели съпредседателят на „ Продължаваме Промяната “ Кирил Петков.

По-рано водачът на Демократична България Христо Иванов насочи предложение след края на днешното съвещание, което приключи несполучливо в тази посока. " Утре на председателски съвет взехме решение да отидем с предложение, с което да излезем отвън политическата логичност на лъчение на ръководител, да уточним сред парламентарните групи една стратегия най-малко от дилемите, които са най-спешни, и на тази база да реализираме единодушие за ротация сред номинациите на двете най-големи политически сили ", сподели Иванов.

А от ГЕРБ оповестиха, че поддържат това предложение. " Има доста национални приказки за двете овнета, които са се бутали на мост, до момента в който паднат, единствено че народът не заслужава това, което през днешния ден в Народното събрание се случи. Погазва се Конституцията, погазва се и практиката, която е имало до момента. Ниене сме се заинатили за председателския пост.

Просто той се дава по право на победителив изборите. Финансова, политическа, миграционна, енергийна рецесия...и ние продължаваме да се занимаваме кой ще е ръководител на Народно събрание. По-умният, по-мъдрият отстъпва ", уточни Бойко Борисов .

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР