„Продължаваме промяната“ и БСП не отидоха на консултации при президента

...
„Продължаваме промяната“ и БСП не отидоха на консултации при президента
Коментари Харесай

Едвин Сугарев пред ФАКТИ: В момента дясното е една емблема, зад която няма ясно съдържание

„ Продължаваме промяната “ и Българска социалистическа партия не отидоха на съвещания при президента Румен Радев, откакто кабинетът на Кирил Петков хвърли оставка. Каква ще е ролята на президента в идващите дни… Какво се случва с дясното в политическото пространство у нас... Пред ФАКТИ по тематиката приказва Едвин Сугарев - политик, държавник и стихотворец.

- Г-н Сугарев, оставката на кабинета „ Петков “ е реалност. Какво развиване на политическата обстановка очаквате…
- Вече тълкуваме самия факт. Това, което се случи в България, е доста рисково за нейното бъдеще. Свали се едно държавно управление, което беше с доста ясна евроатлантическа ориентировка и се образува ново болшинство, което е с ясна пропутиновска ориентировка. А това в обстановка, в която Русия е агресор, е доста рисково като настройка у нас. А що се отнася до упованията, може гледаме единствено към нови избори. Повечето политически партии ясно обявиха, че не виждат по какъв начин може да работят дружно, че нямат такова предпочитание. В същото време сред тях съществуват и доста морални бариери. Примерно да се работи с ГЕРБ, Движение за права и свободи или „ Възраждане “ – няма по какъв начин да стане.

- Как се стигна до тази политическа борба, на която ставаме очевидци, при която всеки е против всеки?
- Обяснявам си го с това, че има нови разграничителни линии в обществото. Ако в миналото разграничителните линии бяха сред лявото и дясното, в този момент е сред русофилите и русофобите, сред хората, които изповядват патриархални, близки до фашизма хрумвания, и хората, които са в действителност демократи. Всичко това, естествено, обърква електората, на който не му е доста ясно какво тъкмо става.

- Но виждаме, че хората излязоха по улиците непринудено?
- И по този начин се основава едно напрежение, което доста мъчно може да бъде преодоляно. Това, че хората излязоха по улиците, е доста положително. В такива обстановки, както бе да вземем за пример Лукановата зима, както беше 1996 година, както беше при държавното управление на Орешарски, тъкмо улицата е разсичала Гордиевия възел.

- Сега да чакаме ли отново такова развиване?
- Надявам се да има такова развиване, тъй като всички други развития са доста контрапродуктивни. Ако попаднем още веднъж в изборна серпантина, в случай че се образуват парламенти, които не могат да излъчат постоянни правителства… Ако имаме отново служебни кабинети, които са доста ясно политически детерминирани, макар че не би трябвало да бъдат такива, това е доста неприятен вид за България.

- Къде виждате сега ролята на дясното. Къде е дясното…
- В момента дясното е една емблема, зад която няма ясно наличие.

- „ Продължаваме промяната “ са позиционирани в това дясно пространство, само че какво носят…
- „ Продължаваме промяната “ имат несъмнено дясна идеология. Но в случай че си зададем въпроса какво дясно има в ГЕРБ, доста мъчно ще дадем отговор. Десните партии не строят газопроводи за Путин, най-малкото. По-скоро има проевропейски и проатлантически ориентации, както и проруски, което е доста печално. В България последните са доста по-силни в сравнение с на всички места другаде в Европа. И в тази ситуация не приказваме единствено за българската народопсихология.

- „ Продължаваме промяната “ и Българска социалистическа партия отхвърлиха съвещания с президента Румен Радев. Според вас това е по този начин, защото…
- От една несъмнено е знак, че президентът не е индивидът, с който биха могли да се съветват, че консултациите с него нямат изключително значение. От друга страна това е знак, че президентът не е най-важният, а има по-важни неща за извършване. Например, гласуването на актуализацията на бюджета.

- Около бюджета се допуска, че партиите ще намерят единодушие, само че президентът Радев става още веднъж мощната фигура, тъй като от него ще пристигна служебният кабинет. А това, че не искаш да приказваш с него…
- Когато президентът Радев е взел участие в тази превратаджийска камарила (б.р. – когато при монархията има група придворни, доближени на монарха, които въздействат върху ръководството, извличайки персонални облаги.), която смъкна държавното управление... В случая приказваме и с избрани трендове за неговото присъединяване, можеш в действителност да го пренебрегнеш, тъй като нищо положително няма да излезе от говоренето с него. Най-много да хвърли още обвинявания върху тези, с които се среща.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР