Продължаваме промяната-Демократична България води с 0,5 % на ГЕРБ-СДС в

...
Продължаваме промяната-Демократична България води с 0,5 % на ГЕРБ-СДС в
Коментари Харесай

Маркет линкс: ПП-ДБ са лидер с 20,9%, ГЕРБ им диша във врата! Само 5 партии минават бариерата

" Продължаваме промяната-Демократична България " води с 0,5 % на " ГЕРБ-СДС " в допитването на " Маркет линкс ".

Според данните в 49-ото Народно заседание ще влязат единствено пет обединения, а " Левицата ", " Български напредък " и Има Такъв Народ остават много под бариерата.

ПП-ДБ са с 20,9 %, ГЕРБ-СДС - 20,4 %, Движение за права и свободи - 13,3 %, " Възраждане " - 11,8 % и Българска социалистическа партия - 6,6 %. 



" Левицата " " къса " от Българска социалистическа партия, само че не толкоз, че да се трансформира във фактор - 2,3 %, Има Такъв Народ са надалеч от мощните си години и този път са малко над 2 %, а  " Български напредък " - с 2,4 %, сочат данните на " Маркет линкс ". Това е първата организация, която дава сходни резултати. 

Досегашните изследвания отчитаха най-малко 6 партиен парламент и най-малко още една групировка на ръба. Други социолози обаче даваха и по-висок резултат за Българска социалистическа партия, а не отчайващите 6,6 %, колкото мери " Маркет линкс ".

Близо 14 % обаче към момента не са решили за кого да гласоподават, а данните демонстрират, че ГЕРБ-СДС има по-голям електорален запас в тази посока и може да завоюва гласовете. 

На какво се дължи разликата сред ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС?

" Засега е мъчно да се планува опцията някоя от тези две обединения да доближи толкоз висок % резултат на идните избори, тъй че да успее да образува независимо държавно управление. Това по принцип наподобява невероятно, тъй че съдружна форма би била наложителна за образуването на идващ постоянен кабинет ", разяснява социологът Добромир Живков.

По думите му към момента е рано да се каже дали обединяването на Политическа партия и Демократична България им носи по-голям триумф, в сравнение с в случай че се бяха явили по настрана.

" Има доста гласоподаватели, които към момента не са взели дефинитивно решение за кого да гласоподават. Към момента виждаме извънредно изострена борба за първото място с на практика еднакъв резултат ", сподели Живков.

" Значително по-висока готовност виждаме в обединението ПП-ДБ. В ГЕРБ-СДС можем да търсим и вид за някакъв електорален запас, защото виждаме, че мобилизацията не е на доста високо равнище. Това може да е резултат и от други процеси, които текат в нашето общество и този капацитет да не бъде осъществен в деня на изборите ", разяснява още социологът.

Какво се случва с останалите партии?

По думите на Добромир Живков при Движение за права и свободи няма основна динамичност, само че при " Възраждане " има известно повишаване на политическата поддръжка.

" С самодейността, обвързвана с референдума за еврото, те се пробват още веднъж да влязат по-остро в политическата ни предизборна акция, привличайки повече внимание върху себе си ", разяснява социологът.

Той посочи, че е значимо да се означи резултатът на Българска социалистическа партия, тъй като столетницата отбелязва низходящ тренд, който е непрекъснат и това е последваща стъпка надолу.

" Разчитането на хартиената бюлетина да промени този резултат може да докара до някаква частична готовност още веднъж в редиците на Българска социалистическа партия, само че като цяло резултатите могат да ни вършат по-скоро скептични към сходно развиване ", уточни Живков.

" Понастоящем може би вървим към развой на електорална консолидация към два огромни политически центъра за сметка на по-малките партии. Вероятно в действителност можем да стигнем от 7 до към 5 партии в Народното събрание ", добави социологът.

Хартиено или машинно гласоподаване и контрола върху цените

Бяха тествани и настройките по някои настоящи тематики. " За " хартиеното гласоподаване са 20%, " за " машинното – 56%, а неутрални са 24%.

68% са " за " надзор върху цените от страна на страната, " за " свободен пазар са 19%, а неутрални са 13%.

Националното изследване е финансирано и осъществено взаимно от bTV и " Маркет линкс ", извършено измежду 1080 лица над 18 година в интервала 18-27 февруари по методите на пряко-лично изявление и онлайн анкета.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР