Продължаваме промяната“, БСП, Демократична България“ и Има такъв народ проведоха

...
Продължаваме промяната“, БСП, Демократична България“ и Има такъв народ проведоха
Коментари Харесай

На преговорите за коалиция: Без задължителна ваксинация

„ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия, „ Демократична България “ и „ ИТН ” организираха договаряния за бъдещето на опазването на здравето. Преговорните екипи се сплотиха към тезата, че България няма да върви в посока на наложителна имунизация. Ваксинацията ще остане непринуден акт, на правилото на убеждението.

Всички партии са съгласни, че би трябвало да се организира необятна разяснителна акция за рисковете от COVID-19 и изгодата от имунизирането, както и да се проучва в детайли цялата налична статистическа информация за заболяването. " Зеленият документ ” остана отвън полезрението на преговорните екипи.

Условието, с което от Българска социалистическа партия обявиха, че компромис няма да създадат, е лечебните заведения повече да не бъдат търговски сдружения. „ Достатъчно се нагледахме на изтласкването на пациента в периферията. Това повече не може да продължава, Българска социалистическа партия няма да отстъпи от това ”, съобщи проф. Георги Михайлов от левицата.

„ ИТН ” желаят преразглеждане на здравната карта, която дефинираха като „ продънена ”. Трябва да бъде направено по този начин, че НЗОК да може да подписва контракти с нужния ѝ брой кревати, считат от партията. Те оферират смяна в настоящия модел на финансиране на здравната система.

„ Има лекари, които получават идентични заплати, само че не правят идентичен брой процедури “, сподели Иван Лютаков, част от квотата на Има Такъв Народ.

„ Промяна в наредбата за специализации, като това би трябвало да бъде въз основата на здравната карта, с цел да се види какъв брой е броя на дефицитните специалности. След това считаме, че би трябвало да се промени методът на финансиране на специализантите и тяхното възнаграждение съгласно пропорционална система на възнаграждение. Тук не сме съгласни, че броят на осъществените процедури би трябвало да бъде подценяван, тъй като има лекари, които ще получават идентични заплати, само че не правят идентичен брой процедури. Ние считаме, че би трябвало да има една финансова рамка и въз основата на повече осъществени процедури и наряди, това да бъде отразено в заплащането “, предложи Лютаков.

За „ Демократична България ” опазването на здравето е главен бранш, където би трябвало да се реализира консенсус сред обособените партии. Приоритет на партията е оправянето с източването на средства в опазването на здравето.

„ Годишно към 10 милиарда лв. се харчат в здравеопопазването, като от тях към 5.5 милиарда през здравните осигуровки и 4.5 милиарда отвън формалните канали, извадени директно от джоба на всеки един жител. Затова най-важната ни политическа задача е прекъсването на злоупотребите и неефективното консумиране на парите ни за здраве. Това ще докара до фрапантно понижаване на доплащането от джоба на жителите за медицински услуги и медикаменти “, безапелационен е Александър Симидчиев.

От Демократична България упорстват за по-добър конрол върху реализирането на здравната активност, написа БГНЕС.

„ Един от главните проблеми в бранша е неналичието на ефикасен активен надзор при реализиране на здравната активност и нейното финансиране “, съобщи Симидчиев. Високата възраст на работещите в бранша също е огромна предизвикателство, считат от Демократична България.

„ Високата междинна възраст на работещите в системата е проблем, който не може да бъде изменен бързо, само че би трябвало да се работи в тази посока. Нямаме интегрирана система, която да включва електронни пациентски картони, национални регистри и да работи в облекчение на лекарите и пациентите. Трябва да имаме ясна цел, а не да работим на парче, както се правеше до момента “, сподели Симидчиев.

Корупцията в опазването на здравето също е проблем, който би трябвало да бъде решен, счита Симидчиев. „ Друг огромен проблем е корупцията и вмешателството при взимане на решения от страна на разнообразни нездравословни индустриални ползи, като тютюневата и алкохолната промишленост “, сподели Симидчиев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР