“Продължаваме промяната” бележи нов спад в подкрепата, което позволява ГЕРБ

...
“Продължаваме промяната” бележи нов спад в подкрепата, което позволява ГЕРБ
Коментари Харесай

Tренд: ГЕРБ-23. 6%, ПП-20. 1%, според 52% ! Предстоят предсрочни избори



“Продължаваме промяната” бележи нов спад в поддръжката, което разрешава ГЕРБ да ги изпревари. “Възраждане” записва растеж за втори следващ месец. Над половината българи считат, че държавното управление няма да изкара цялостен мандат. 47% са на мнение, че не сa нужни предварителни парламентарни избори.

Това са главните заключения от представително изследване на Изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”. След значителния отлив на поддръжка през предишния месец по отношение на главните институции в този момент се записва известна стабилизация с продължаваща минимална ерозия.



Положителната оценка за работата на Народното събрание се задържа на 24% от всички интервюирани, до момента в който негативните оценки се повишават до 66%. При държавното управление има също лек спад на позитивни оценки за работата - от 29% през предишния месец до 27% през този, а негативните бележат също най-малък растеж от 56% през март до 58% през април.

Има основни разлики в отношението към работата на държавното управление измежду другите партийни електорати. Симпатизантите на “Продължаваме промяната” стоят най-убедени в поддръжката си по отношение на кабинета. Останалите три колегата имат много по-нюансирано отношение. Сред последователите на “Демократична България” съотношението позитивна - негативна оценка е в съразмерност 5 към 3.

Симпатизантите на Българска социалистическа партия са разграничени на две равни елементи в тази оценка, до момента в който тези на “Има подобен народ” в по-голямата си част имат негативно отношение към работата на кабинета.

При президента не се следи основна смяна този месец, като позитивните оценки за неговата работа са 50%, а негативните - 38%. Близо половината българи (47%) са на мнение, че предварителни парламентарни избори не сa нужни. 37% са на противоположното мнение. При разбивките по групи прави усещане, че само измежду симпатизантите на ГЕРБ и “Възраждане” господства позицията, че са нужни предварителни парламентарни избори. Малко над половината (52%) считат, че държавното управление няма да изкара цялостен мандат. 28% са на противоположното мнение.

И този месец продължава ерозията в поддръжката към “Продължаваме промяната” - от 22, 9% измежду деклариралите, че ще гласоподават през март, до 20, 1% през април. Този спад при групировката на Петков и Василев води до структурна смяна на електоралните настройки, като през април главният им конкурент в лицето на ГЕРБ към този момент е първа политическа мощ с 23, 6% от гласуващите. Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия задържат сходни равнища спрямо предходния месец надлежно с 11, 1% и 10, 5% от гласуващите. Регистрира се втори следващ месец на растеж при “Възраждане” – от 7, 3% през март до 9, 3% през април, което подрежда партията на Костадинов като пета политическа мощ в страната, с близки стойности до третата и четвъртата. Демократична България задържа позиции на 7, 1% от гласуващите, а “Има подобен народ” този месец са с 6, 9% от всички декларирали, че ще гласоподават на възможни избори. /БГНЕС

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР