Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ще извика на изслушване

...
Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ще извика на изслушване
Коментари Харесай

Скандалът в прокуратурата се пренася в парламента – депутати привикват Гешев, Сарафов и Тодоров

„ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) ще извика на чуване в Народното събрание основния прокурор Иван Гешев, заместител основния прокурор и шеф на Националната следствена работа (НСлС) Борислав Сарафов и заместник-директора на Национална следствена служба Ясен Тодоров. Това се показва в позиция на ПП-ДБ, изпратена до медиите, заяви Българска телеграфна агенция.

От обединението показват, че тримата би трябвало да отговорят на няколко въпроса: „ Кои каузи са на трупчета и кои политици са изнудвани с тях? “, „ Кой е изпращал есемеси на основния прокурор по какъв начин и по кое време да упражнява активността си? “, „ Кой е оказвал напън върху Висш съдебен съвет, с цел да изиска оставката на основния прокурор? “, „ Кои са политиците, с които си приказва основният прокурор? “, „ Защо Борислав Сарафов се опасява за живота си и през днешния ден получи защита от Министерство на правораздаването? “.

„ Работата на прокуратурата не е да приказва пред медиите и да дава квалификации на народните представители, а да управлява следствия и да повдига обвинявания в съда “, показват в позицията си от обединението ПП-ДБ.

„ Ако България желае да стане естествена европейска страна, институциите би трябвало да стартират да работят, без значение кои са хората в тях. Затова приоритет на ПП-ДБ е дълбока конституционна промяна, която да подсигурява правдивост и тъждество пред закона за всички българи “, допълват от обединението.

На брифинг през днешния ден /15.05 б.р./ основният прокурор Иван Гешев съобщи, че няма да подава оставка, откакто в края на предходната седмица шестима членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) предложиха той да бъде предварително освободен от служба. Днес Гешев сподели пред медиите лист с оставката си и я скъса. След това съобщи, че ще изиска от Висш съдебен съвет да в профил заместника му Борислав Сарафов, в случай че той самичък не подаде оставка. Няколко часа по-късно Борислав Сарафов също направи изказване пред медиите, в което прикани основният прокурор незабавно да бъде отхвърлен от Висш съдебен съвет. Сарафов съобщи, че няма да подаде оставка, само че добави, че се опасява за живота си.

Преди дни Сарафов внесе искане във Висш съдебен съвет за премахване на заместника му Ясен Тодоров. Днес Тодоров сподели, че е бил сюрпризиран от настояването. Според него е редно, когато Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет разискват претекстовете за освобождението му, да го изслушат. По думите му претекстът за настояването за отстраняването му е за негови медийни изяви.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР