Продължаваме да търсим трима кандидати за съдия в Европейския съд

...
Продължаваме да търсим трима кандидати за съдия в Европейския съд
Коментари Харесай

Крум Зарков: Надявам се да няма нов служебен кабинет

Продължаваме да търсим трима претенденти за арбитър в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ). Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция служебният министър на правораздаването Крум Зарков  Крум Зарков Крум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „ Алфонс дьо. Той напомни, че България не излъчва съдията директно, а трима претенденти, от които Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ще избере идващия български представител в институцията.

Българска телеграфна агенция напомня, че на 3 април в Министерството на правораздаването се състоя съвещание на Комисията по осъществяване на подбора на претендентите за арбитър в Европейския съд по правата на индивида, на което имаше събеседване с претендентите за арбитър в Европейски съд по правата на човека. На него се явиха шестима претенденти, само че нито един от тях не беше утвърден, оказва се от известие оповестено на уеб страницата на правосъдното ведомство. Постът на българския арбитър в Европейски съд по правата на човека се освобождава на 12 април идната година, когато изтича мандатът на арбитър Йонко Грозев.

Във връзка с нуждата от още европейски делегирани прокурори, които да бъдат назначени в Европейската прокуратура, министър Зарков съобщи, че е уведомил Висшия правосъден съвет за потребността да се задейства нова процедура за асортимент на претенденти. По думите му казусът с неналичието на задоволителен брой европрокурори ще се реши, като „ не го замитаме под килима “.

Следва цялостният текст на изявлението:

Защо не успяхте да изберете претенденти за арбитър в Европейския съд по правата на индивида?

- Защото условията са доста високи. Благодаря на всички претенденти, които се явиха, само че продължаваме да търсим подобаващия.

Става дума за адвокати и магистрати с доста сериозен опит, които са кандидатствали за позицията.

- Тя е доста характерна, би трябвало да се владее британски и френски език, и да има характерни знания в региона на правата на индивида и интернационалното право за правата на индивида. Въобще не може да бъде подложена под подозрение компетентността и качествата на претендентите, които се явиха на този конкурс. Това са качествени хора. Ние сме заложили фактически допустимо най-високите критерии. 

До по кое време би трябвало да изберем български представител в Европейски съд по правата на човека, мандатът на арбитър Йонко Грозев изтича април 2024 година?

- Неслучайно започнахме процедурата по-рано, с цел да можем обикновено да я доведем до дъно. Надявам се да се явят повече хора на състезанието. Припомням, че България не излъчва съдията директно, ние излъчваме трима претенденти, от които ще избира Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Затова продължаваме да търсим тези трима, които да пратим.

Продължаваме да търсим и европейски делегирани прокурори, от последните трима претенденти, двама бяха утвърдени, един е отритнат. Продължаваме да нямаме задоволителен брой европрокурори, по какъв начин ще се оправим с този проблем?

- Като не го замитаме под килима. Бяха определени напълно скоро двама, в този момент станаха общо осем, търсим още седем, по тази причина аз незабавно осведомих Висшия правосъден съвет, които имат компетентност по този въпрос, да задействат още веднъж процедурата за избор. Тук също става дума за нещо извънредно комплицирано и ново. Съвсем обикновено е при построяването на една институция да има подозрения и неясноти. Ако мога да употребявам Българската телеграфна организация, с цел да насърча тези претенденти, които дават отговор на изискванията, да вземат участие в последваща процедура.

Насърчавате ли и Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да стартира процедура, досега няма нова такава?

- Затова съм написал преднамерено писмо до Висш съдебен съвет, Министерството на правораздаването е самобитна точка на контакт сред Европейския основен прокурор и Висш съдебен съвет, уведомявайки ги както за резултатите от последните процедури, по този начин и от нуждата за започване на нови.

Бихте ли останал длъжностен министър, при възможен нов длъжностен кабинет?

- Надявам се да няма нов длъжностен кабинет. Имаме нужда от постоянно държавно управление, най-много от настоящ парламент. Като длъжностен министър, с поддръжката на Министерския съвет, ние още веднъж внесохме законите, които са извънредно значими за България. За мен е доста по-важно те да бъдат гласувани, в сравнение с аз да остана министър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР