Продължаваме да търсим техника, която да лети над 6100 м

...
Продължаваме да търсим техника, която да лети над 6100 м
Коментари Харесай

Захариева: Поискан е хеликоптер за издирването на Боян Петров


Продължаваме да търсим техника, която да лети над 6100 м за издирването на Боян Петров. Днес министър председателят Бойко Борисов помоли китайският дипломат да се срещне с нас на Министерски съвет. От момента на информиране от тибетските управляващи на България за изчезналия наш популярен планинар, ние поставяме всички старания, с цел да организираме издирването. Това сподели министърът на външните работи Екатерина Захариева, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В непрекъсната връзка сме с китайските и с тибетските управляващи, както и с няколко институции. Също по този начин и нашият дипломат в Делхи и нашият почетен консул в Катманду също работят пред непалските компании, които са организирали този преход.

Изпратени са шестима професионални спасители от Китай, които сега се намират на към 6000 м, само че заради мощния вятър претърсването на мястото се прави доста мъчно, добави Захариева.

„ Още през вчерашния ден сутринта бяхме осведомени, че тибетските и китайските управляващи не разполагат с хеликоптер, който

да лети над 5000 м. Затова продължихме и издирването на такава техника още през вчерашния ден през Делхи и Катманду. Имаше информация, че е открит подобен хеликоптер, който може да лети по-високо, само че в информация, която извършихме с тибетските управляващи, се оказа, че той може да лети единствено на 6100 м височина. След многократни диалози и голям напън от наша страна едвам преди към 15 минути получихме увещание, че ще се получи позволение за такова политане, когато времето разрешава.

Продължаваме да търсим други компании и друга техника, която да може да лети над 6100 м, тъй като де факто сега спасителите се намират на тази височина. Но се надяваме на следващия ден прогнозата да бъде положителна, времето да се оправи и вятърът да намалее. Премиерът помоли за цялостно подпомагане от китайските управляващи. Свързали сме се и с Министерството на защитата с молба, в случай че имат друга някаква военна техника за подпомагане, сподели още Захариева. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР