Продължаваме да разплитаме историята от момента, в който проф. д-р

...
Продължаваме да разплитаме историята от момента, в който проф. д-р
Коментари Харесай

Проектите за милиони на зелените и Института по биоразнообразие и Анна Ганева

Продължаваме да разплитаме историята от момента, в който проф. доктор Анна Ганева и зелените управляват напълно ИБЕИ към Българска академия на науките (Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания).

Институтът е включен в редица планове, като Актуализация на План за ръководство на Национален Парк Рила, резерват Риломанастирска гора, които към момента стоят и не са признати, а се приказва, че специалистите не са получили и парите си, настояват учените.

Другите са „ Интегриран проект за ръководство на предпазена зона BG0000573 „ Комплекс Калиакра “ за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, и предпазени зони BG0002051 „ Калиакра “ и BG0002097 „ Белите скали “ за запазване на дивите птици “.

При надигането на публичното неодобрение в Каварна, Балчик и Шабла, ИБЕИ упрекна Министерството на околната среда и водите, че опълчва популацията с учените от ИБЕИ.

В същото време никой не обърна внимание на качеството на плана; На това, че при създаването му не са осъществени целенасочени проучвания; на неналичието на изследвания за резултата от избрани заплахи; на неналичието на аргументация за включването в него на голям брой забрани и ограничавания на действия.

В допълнение не са провеждани семинари, работни срещи и други форми на присъединяване на обществеността и заинтересуваните страни в процеса на създаване на проекта за ръководство, както го изисква член 12, алинея 3 от Наредбата за изискванията и реда за създаване и одобряване на проекти за ръководство на предпазени зони.

ИБЕИ имаше голям брой проблеми и непризнати разноски от Министерство на околната среда и водите, в качеството на реализатор по 4 плана по Програма BG03.02 "Картиране и оценка на екосистемните услуги ". ИБЕИ апелира, в това число пред донора в Норвегия, само че още веднъж не им признават направените разноски в размер на няколко милиона. "Бяхме изправени пред банкрут, а към този момент ни се носи неприятно име в Норвегия ", обявиха чиновници на Института. Според тях планът би трябвало да бъде тестван от прокуратурата и проф. Анна Ганева да бъде отстранена от поста.

В дейностите на института се прокрадва и един различен корпоративен интерес, който остава прикрит за обществото и е добре пристигнал за персоналното облагодетелстване на кръгът „ Анна “. Той изисква особено внимание, тъй като е в основата на положението на НАТУРА 2000 в страната.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР