Продължаваме да правим мащабни инвестиции в програмата си и да

...
Продължаваме да правим мащабни инвестиции в програмата си и да
Коментари Харесай

Стефана Здравкова: Пролетният сезон се очаква да бъде рекорден за NOVA

Продължаваме да вършим огромни вложения в програмата си и да предлагаме богато наличие на българската публика, съобщи основният изпълнителен шеф на Нова Броудкастинг Груп пред Яко Молхов в изявление за CEETV

Стефана, NOVA разгласи мощни резултати на зрителската публика при започване на пролетния ефирен сезон тази година. Кои са най-добре представилите се излъчвания?

През март NOVA означи рекорден резултат в своята история. Постигнат бе среднодневен аудиторен дял от над 30% измежду феновете в дейна възраст (18-49) и сериозна преднина от 8 пункта пред главния ни съперник. Това е най-високата месечна стойност, регистрирана от пийпълметрична система, откогато е въведена в България.
Но през този пролетен сезон имахме и още достижения - първите епизоди на хитовите формати „ Един за различен “, „ Като две капки вода “ и „ Hell‘s Kitchen “ усъвършенстваха върховете за най-силен старт в историята на NOVA. Така медията остави конкуренцията си надалеч обратно, като в някои от дните разликата по отношение на втората телевизия в класацията беше над 2 пъти. 
Очакваме, че актуалният  сезон също ще сложи безспорен връх по гледаемост измежду дейната публика в България.
Бих желал да отбележа също, че на 2 април, когато в България се организираха парламентарните избори, NOVA посвети близо 18 часа от програмата си на това значимо събитие. Изключително достижение е, че всички настоящи излъчвания и новинарски излъчвания на NOVA бяха водещи в този ден, измежду феновете в желаната демографска група 18-59 години.
 
Каква е Вашата тактика във връзка с наличието през 2023 година? Ще забележим ли нови формати и заглавия в платформите на NOVA през тази година?

Продължаваме да вършим огромни вложения в програмата си. Амбицията ни е да предлагаме богато и разнообразно наличие на българската публика. Приоритетните ни посоки са няколко - българско кино наличие, извънредни спортни събития, местни стратегии,  мащабни международни риалити формати и не на последно място-висококачествено новинарско и публицистично наличие.
Нова Броудакстинг Груп е медийната компания в България, която напълно поддържа филмовата промишленост в страната. Нейното развиване е част от нашата дълготрайна тактика и задача като водач на пазара. През есента ще можем да представим още няколко нови сериала в разнообразни жанрове и с автентичен сюжет. Освен в ефира на NOVA, отчитаме сериозен зрителски интерес към сериалите и в онлайн платформите NOVA Play и Vbox7.
Нова Броудкастинг Груп разполага и с най-големия избор от спортно наличие. След като излъчихме Световното състезание по футбол в Катар в 4К резолюция, дадохме опция на нашите почитатели да гледат и Висшата лига с съвършено качество на изображението. Продължавайки дълготрайната си тактика, от март започнахме да излъчваме и надпреварите от Формула 1 и в 4K, за първи път в България.
 
Какви са проектите ви за Nova Play, изключително във връзка с истинското наличие?

Nova Play е доста ефикасна като AVOD платформа, която носи повече ангажираност и доходи от наличието на NOVA. Публикуваме разнообразно наличие и потребителите са наясно, че то е елементарно налично. През тази година разширяваме обсега на платформата и тя става многоканална. Това значи, че ще интегрираме спомагателни източници на наличие. Ще надградим и със наличие от NOVA NEWS, NOVA SPORT и DIEMA SPORT. Също по този начин стартирахме стратегия за подкасти, в която разнообразни водещи от медиите и външни посетители ще основават наличие във форматите видео и аудио подкасти. Успешен старт към този момент имаше „ Тройка късно “, основан на едно от най-популярните български радио токшоу – „ Тройка призори “ по Радио Витоша, което също е част от Нова Броудкастинг Груп. Предстоят и още четири нови шоута.

Какви трендове наблюдавате на българския пазар през 2023 година? Каква е прогнозата ви за тази рекламна година на фона на възходящата инфлация?

След няколко години на напредък на рекламния пазар, изключително през 2021 и 2022 година, когато наблюдавахме двуцифрен растеж, през 2023 година ни чака година, в която процесът ще се забави. Разбира се, инфлацията засегна всички области и е обикновено цените на телевизионната реклама да продължат да се повишават. Ние сме един от най-големите производители на наличие, който продължава да прави огромни вложения в локални продукции, нови български сериали и многообразие от премиум спортно наличие.
Телевизията като цяло ще резервира лидерската си позиция в рекламния микс у нас с растеж от 3 до 5% за 2023 година и с съвсем 54-55% дял в медийния микс. Тенденцията за увеличение на каузи на цифровите медии в общия медиен микс продължава с предстоящ растеж от 9-10% и считаме, че през 2024 година той ще надвиши 33-34% от разноските на рекламодателите за медиен микс.

Неотдавна обявихте, че сте се преместили в нов комплекс с първокласни студиа. Как това усъвършенства работата на Нова Броудкастинг Груп и нейните медии?

Сградата на Нова Броускастинг Груп е единствената по рода си в България, тъй като е основана особено за производството на телевизионна и радио продукция от ново потомство. Компанията към този момент разполага с 9 свръхмодерни телевизионни и радио студиа, просторни апаратни, монтажни и напълно нов нюзрум. Основната ни цел е да надградим постигнатото и да подобрим качеството на медийните услуги. Разполагаме с последните софтуерни новости, които ни дават доста повече благоприятни условия за качествено наличие. Голямата инвестиция в софтуерната рационализация на компанията е без аналог.  В дълготраен проект тя ще се възвърне, тъй като ще понижим разноските, с помощта на мултифункционалността на студийните пространства. Вече няма да наемаме външни студиа. Преминахме напълно на LED осветяване в студийния комплекс, което сензитивно ще понижи и разхода на електрическа енергия. Модерните технологии ни разрешават да бъдем по-бързи, новаторски и потребни на аудиторията. Има нововъведения в цялата софтуерна верига на ауидовизуалното наличие. Софтуерът, който новинарите употребяват, е извънредно функционален -  последна версия, налична неотдавна на пазара.
 
Говорейки за технологии от ново потомство, изкуственият разсъдък (AI) бързо набира скорост в доста области, в това число в телевизионното произвеждане и лъчение. Какви са вашите проекти в тази област?

United Group изследва капацитета на технологиите за машинно образование и изкуствен интелект в производството на медийно наличие, с цел да реализира автоматизация и нараснала успеваемост. Тези достижения оферират изгоди както за основателите, по този начин и за потребителите и имат капацитета да оформят бъдещето на медийното наличие.
 
В последното ни изявление говорихме за интеграцията на Нет Инфо, водещата цифрова компания в страната, с NOVA, както и за синергиите с компанията майка на НБГ - United Media Group и нейните компании в други страни. Има ли вести в тази област?

United Media целеустремено работи за синхронизиране и възстановяване на цифровите услуги във всички територии, в които оперира. Усилията са ориентирани към възстановяване на потребителското преживяване, видео платформите, новинарските и спортните  уеб сайтове, попречване на пиратството и отбрана на наличието.
Компанията има независима рекламна екосистема, в която рекламите могат да се доставят във всяко наличие, на всеки пазар, когато и да е и да доближават до аудиторията посредством многоканални рекламни тактики, гарантиращи спомагателен обсег за рекламодателите.
 
Въпреки че тематиката за устойчивостта като че ли е изтласкана на назад във времето от войната в Украйна, тя към момента е значим въпрос. Каква е тактиката на NOVA да стане " по-зелена "?

Като част от фамилията на United Group, следваме общата стратегическа цел за пазарно водачество във връзка с устойчивостта в телекомуникационната и медийна промишленост. Главният изпълнителен шеф на United Group, Виктория Боклаг разгласи, че групата възнамерява да стане въглеродно неутрална до 2040 година, защото и двата бранша въздействат върху климатичните промени.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР