Продължавам да твърдя, че ние преговаряме с Брюксел, а не

...
Продължавам да твърдя, че ние преговаряме с Брюксел, а не
Коментари Харесай

Премиерът на Северна Македония: Пътят към ЕС не минава през София, ние преговаряме с Брюксел

Продължавам да настоявам, че ние преговаряме с Брюксел, а не със София и пътят към Европейски Съюз не минава през София, тъй като процесът на влизане в Европейски Съюз е развой на извършване на критерии, което се утвърждава от 27 държави-членки. С България имаме двустранни въпроси, които ще решаваме двустранно. Такива двустранни въпроси имаме и с Гърция и ще ги решаваме двустранно. И Хърватия и Словения имаха двустранни проблеми и ги решаваха двустранно, само че взеха огромните решения и в този момент са членове на Европейски Съюз ”, сподели в изявление за предаването „ Трилинг ” министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той повтори, че опозицията би трябвало да взе участие в процеса на взимане на значими за евроинтеграцията на страната решения, тъй като болшинство от 2/3 в Народното събрание не е належащо на държавното управление, а на страната.

„ Защото вписването на части от други общности е единствено един от въпросите, който изисква болшинство от 2/3 в Народното събрание. До края на пълноправното ни участие в Европейски Съюз предстоят и други въпроси, които изискват такова парламентарно болшинство. Реформа на правосъдната система, на системата на прокуратурата, на администрацията, на децентрализацията – това са все въпроси, които изискват болшинство от 2/3 в Народното събрание. За това споделям, че въпроси от стратегическо значение не могат да бъдат предмет на ежедневната политика и опозицията би трябвало да взе участие в този развой и това да бъде ангажимент и отговорност на всички 120 пратеници в Народното събрание ”, уточни Ковачевски.

На въпрос за какво до момента не са направени нужните стъпки, с цел да бъдат направени конституционните промени, процедурата по приемането на които е дългa, Ковачевски уточни, че до този миг задължението е бил да бъде направена реорганизация на държавното управление, с цел да има устойчиво болшинство за действието му. Сега следва да бъдат направени предложенията за измененията в конституцията, тъй като те би трябвало да бъдат предмет на социална полемика, „ да ги видят неправителствените организации, академичната общественост, медиите, а през тях и всички жители, с цел да могат да се уверят за каква смяна в конституцията става въпрос ”.

В изказване от ВМРО-ДПМНЕ нощес му дадоха отговор, че няма да вземат участие в работната група, „ тъй като не дават доверие на един обезсърчителен развой ”.

Според записаното в преговорната рамка на Северна Македония, с цел да стартират договарянията с Европейски Съюз по обособените глави в преамбюла на конституцията на страната би трябвало да бъдат вписани българите. Към общностите, които би трябвало да бъдат добавени в конституцията Ковачевски добави и хърватите, и черногорците, а по време на срещата си с представители на израелска парламентарна делегация- и евреите. От опозицията са безапелационни, че няма да гласоподават конституционните промени, а без тях не може да бъде събрано нужното болшинство от 2/3 в Народното събрание на страната.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР