Продължава затварянето на домовете за деца, лишени от родителски грижи.

...
Продължава затварянето на домовете за деца, лишени от родителски грижи.
Коментари Харесай

До 5 години трябва да бъдат затворени всички домове за сираци

Продължава затварянето на домовете за деца, лишени от наставнически грижи. Това е измежду целите на държавното управление, разгласи Росица Димитрова - зам.-министър труда и обществената политика, отговарящ за общественото включване, обществените помощи и услуги, интеграцията на хората с увреждания, антидискриминация и тъждество на половете.

По думите ѝ до пет години би трябвало да бъдат затворени всички сходни заведения, а в първия програмен интервал на осъществяване на националната тактика " Визия за деинституционализация " даже са надскочени закрепените в първия проект по деинституционализация действия.

„ Първият приоритет в проекта беше да се затворят безусловно всички домове за деца с увреждания на територията на страната. Това в партньорство с Министерство на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и с неправителствените организации и като съответни реализатори, и в този момент организиращи и предоставящи новите обществени услуги - общините в страната, се закриха всички домове за деца с увреждания. Дори и в този петгодишен интервал пристъпихме към закриването на домовете за деца, лишени от родителска грижа.

Сега с обновения проект, признат предходната година, стартира реализацията на новия петгодишен интервал по националната тактика " Визия за деинституционализация ". В този интервал ще продължим със затварянето на останалите домове за деца, лишени от родителска грижа, както и незакритите към сегашния миг домове за медико-социални грижи за деца, които са към здравното министерство ", сподели Росица Димитрова пред Българска национална телевизия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР