Продължава заседанието на Специализирания наказателен съд, който трябва да определи

...
Продължава заседанието на Специализирания наказателен съд, който трябва да определи
Коментари Харесай

Адвокатите на Иванчева: Не е имало разрешение от съда да бъдат белязани парите

Продължава съвещанието на Специализирания углавен съд, който би трябвало да дефинира мярката за задържане на кмета на регион " Младост " Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова, както и на някогашния кмет на региона - Петко Дюлгеров. Прокуратурата изиска непрекъснат арест. Обвинената в корупция Иванчева описа своята версия за случилото се.
Какво се случва досега по делото - вижте в директното включване в " По света и у нас " на Явор Симов

Заседанието стартира с ревю на прокуратурата, от което се разбра, че за момента има главно свидетелски показания, както и събраните доказателства от обиска на автомобила на Иванчева. Нямаше показани специфични разследващи средства или искане за такива, което даде мотив на юристите на тримата обвинени да бележит, че не е имало позволение от съда да бъдат белязани парите, които са главното разрешение по това следствие. Според юристите парите няма по какъв начин да бъдат приобщени като процесуално доказателство.

Другият любопитен подробност, който юристите показаха, е че парите са предоставени от самия изнудван предприемач - строителният бизнесмен Александър Ваклин. Той ги е предал на следователя на 2 април с списък, банкнотите са били разказани и белязани без позволение от съда съгласно юристите. В показанията си въпросният предприемач акцентира, че на 13 април за първи път пред него е станало въпрос, че би трябвало да обезпечи такава сума. Според юристите на обвинените няма няма логичност в тези събития.

Кметицата на Младост Десислава Иванчева се обърна към медиите с прочувствено изявление, че делото е нагласено и няма нищо правилно в обвиняванията против нея.

 © Българска телеграфна агенция
Преди началото на съвещанието, Иванчева извика зад стъклена бариера, че подкупът е даден от " Ваклин-груп ". Според Иванчева е имало скрит план против нея, с цел да се постави длъжностен кмет на Младост - Румен Русев. Тя сподели, че ръцете ѝ са „ светили “ единствено в профил на дланите, тъй като са ѝ дали да подпише маркиран лист. Каза още, че парите не са били у нея, в подхвърлени в кашон зад седалката на колата.

- Знаете ли кой е предприемачът, подал сигнал против вас?

Десислава Иванчева, кмет на регион " Младост ": Казват, че е " Ваклин - груп ". " Ваклин - груп " посредством Дюлгеров, който е някогашен кмет на " Младост ", който е от ГЕРБ.
- Кой е този, който би трябвало да стане длъжностен кмет?
Десислава Иванчева: Румен Русев. Бивш зам-кмет. Той е от строителния отрасъл.
- А парите за какво бяха у вас?
Десислава Иванчева: Те бяха в колата, не бяха у нас. В кашон зад седалката.
- Как се попаднали вътре?
Десислава Иванчева: И ние се питаме това.  Десислава Иванчева (ляво), Биляна Петрова (дясно) Десислава Иванчева (ляво), Биляна Петрова (дясно) © Българска телеграфна агенция  Десислава Иванчева: Не са ми светели ръцете, парите не бяха в мен, а в колата Десислава Иванчева: Не са ми светели ръцете, парите не бяха в мен, а в колата
Пари не сме пипали, не сме взимали, не сме желали и не сме получавали. Това сподели пред публицисти кметът на регион „ Младост “ Десислава Иванчева. Тя бе д...

Другото, което беше разисквано на съвещанието, е проучването с UV лъчи на ръцете на двете дами, които бяха арестувани. Според юрист Марковски, който съставлява Иванчева, по нейните ръце е открито вещество единствено по дланите, а не по пръстите. Според Прокуратурата при огледа на автомобила, веществото, с което са били маркирани парите, е било открито по шофьорската седалка и по сенника над нея. Не стана ясно такова вещество дали е открито по кормилото на автомобила.

По другата упрекната - зам.-кмета на регион Младост Биляна Петрова - също е открито вещество, само че по горната страна на ръцете, съгласно нейния юрист. Адвокатите на обвинените допълниха, че по време на ареста на двете дами е било забранявано да посещават тоалетна, а по-късно са били сложени в унизителното положение това да става с белезници на ръцете и в наличие на жена чиновник на реда.

Мярката за неотклонение продължава. Очаква се до един час съдът да излезе с решение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР