Продължава забавянето на пазара на офиси. С общ обем от

...
Продължава забавянето на пазара на офиси. С общ обем от
Коментари Харесай

Рекордни нива на свободни площи в този сегмент

Продължава забавянето на пазара на офиси. С общ размер от 107 832 кв.м наети площи, 2020-та е най-слабата за сегмента през последните 5 години. Спадът на годишна база е с 39%. Свиването на пазара е по-видимо във втората половина на 2020 година, когато инерцията, набрана през миналата 2019 година, отслабва. Няколко значими контракта за площи в градеж бяха подписани в последното тримесечие на годината, само че пазарът остава движен главно от подновявания на наеми и премествания.

„ Много наематели се усещат несигурни за бизнеса си. Това, както и по-широкото нахлуване на работата от къщи в пандемията, ги вършат извънредно деликатни и склонни да отсрочат вземането на дълготрайни решения за заеманите от тях офис площи. С напредването на 2021 година и упованията за последователно възобновяване на другите браншове на стопанската система считам, че и пазарът на офис площи ще поеме към поетапно стабилизиране. Гъвкавостта на страните при сключването на покупко-продажби обаче ще бъде основен фактор през тази и идната година”, Йордан Кръстев, управител „ Офис площи “ в Cushman & Wakefield Forton.

Забавянето на офис пазара докара до по-малък от упования размер новозавършени площи – към 93 000 кв.м за цялата 2020 година Повечето здания, получили позволение за прилагане за този интервал, имат високи равнища на свободни площи. Свитият пазар прави бизнесмените по-внимателни със започването на нови планове. Така тези в развой на създаване в четвъртото тримесечие понижават до 319 400 кв. м. Делът на незаети офиси скочи до 13.6% за интервала при 11.4% за третото тримесечие на 2020 година Някои компании преразгледаха своите офис потребности и взеха решение предложат част от площите си за преотдаване.

Докато цените в първокласните планове в централната част на София са без смяна – 15 EUR/кв.м, то на основните булеварди бележат лек спад. Към края на 2020 година, офертните цени на офиси клас „ А “ по протежението на огромните булеварди са релативно постоянни – 12-14 EUR/кв.м, само че чистите ефикасни наеми са малко по-ниски, основно заради финансовите тласъци, предлагани от наемодателите. Очакванията са растежът на свободните площи да държи наемните равнища под напън в идващите месеци, изключително в зоните с нови офис планове.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР