Продължава усилването на болниците и обезпечаването на страната с всички

...
Продължава усилването на болниците и обезпечаването на страната с всички
Коментари Харесай

Борисов: Имаме доста оздравели. Разкриват още 4 COVID отделения във ВМА

Продължава усилването на лечебните заведения и обезпечаването на страната с всички нужни лекарства. Броят на оздравелите от COVID-19 се усилва, като по-сериозен напън върху здравната система има в регионалните центрове София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен.

Това беше докладвано на министър-председателя Бойко Борисов от министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов на днешното работно заседание в Министерския съвет.

В срещата участваха също ръководителят на Националния действен щаб и шеф на ВМА Венцислав Мутафчийски, шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на щаба Тодор Кантарджиев, основният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев и шефът на „ Пирогов “ Асен Балтов.

Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов посочи, че за петте по-натоварени регионални центъра е основана организация за повишение на болничния потенциал, както и за включването по места на специализанти, които също да оказват помощ.

Председателят на Националния действен щаб и шеф на ВМА Венцислав Мутафчийски съобщи, че във ВМА се разкриват още 4 клиники за Коронавирус лекуване.

По отношение на снабдяването с лекарства министър Ангелов беше безапелационен, че всички лечебни заведения ще бъдат снабдени с нужните лекарства. По думите му проблем е презапасяването на хората с медикаменти, като добави, че в допълнение 20 000 опаковки от най-търсените лекарства следва да влязат на свободния пазар. Осигурени са и медикаменти за бременните дами.

Всички присъстващи на срещата при премиера Борисов потвърдиха позицията си, че самолечението е изрично рисково и българските жители следва да търсят лекарска помощ и да не се употребяват безсистемно антибиотици.

По отношение на активността на аптеките министър-председателят Бойко Борисов разпореди здравният министър да организира среща с представители на Българския фармацевтичен съюз, на която да бъде разисквано какви са спомагателните благоприятни условия в сферата.

В рамките на срещата бяха изразени запаси във връзка с всеобщото тестване. Според основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев това би дало само „ моментна фотография “, която обаче след 24 часа ще бъде друга.

По тематиката с кадровия капацитет Кунчев изрази позиция, че е от огромно значение министърът на опазването на здравето да има опция да командирова фрагменти. За антигените проби на срещата беше споделено мнението, че потреблението им е уместно за незабавната помощ, лечебните заведения, РЗИ, в случаите, когато има стеснен запас на PCR проби или при тестване на по-големи колективи от хора.

Премиерът Бойко Борисов беше безапелационен, че жителите могат да оказват помощ доста както на себе си, по този начин и на здравната система като не престават да съблюдават главните одобрени правила – стерилизация, отдалеченост и дисциплинираност.

„ Разчитам на хората – можем да бъдем по-дисциплинирани, можем да бъдем по-самосъхраняващи се. В същото време имаме и много оздравели, което също е добър индикатор “, означи Борисов.

По думите му спазването на ограниченията е от извънредно значение за предотвратяването на разпространяването на COVID-19, а персоналната отговорност на всеки един човек, дружно с рационалните и уравновесени ограничения ще спомогне да се преодолее рецесията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР