Продължава тревожната тенденция да расте броят на учениците със затлъстяване,

...
Продължава тревожната тенденция да расте броят на учениците със затлъстяване,
Коментари Харесай

От какво боледуват най-често децата в Русе

Продължава тревожната наклонност да пораства броят на учениците със затлъстяване, гръбначни изкривявания и болести на очите. Анализът на Регионалната здравна ревизия в Русе демонстрира, че 17-18% от децата са с наднормено тегло, а близо 10 на 100 имат проблеми с костно-мускулната система, което води и до други здравословни проблеми.



При децата до 7 години статистиката демонстрира, че водещи са болесттите на дихателната система. В тази възраст е забележителен и броят на децата, които имат непотребни килограми. С порастването обаче към тях се прибавят и нови болести, като гръбначните изкривявания, които съществено се популяризират в ученическа възраст.

В същото време по-малко от 1% от децата и младежите с проблеми в костната или мускулната система вървят на лечебна гимнастика. Специалистите регистрират, че тази наклонност изключително се е задълбочила през последните няколко години с навлизането на цифровите технологии и отдалеченото образование поради коронавирус пандемията.

Това се дължи на метода ни на живот в днешно време. Работа с компютър, дълго време стоене седнал в едно състояние, което води неизбежно до смяна на действието на окото и до гръбначни изкривявания. Именно тук е значимият миг, който всеки би трябвало да научи, че след дълго време стоене на едно място е хубаво да се раздвижи, да спортува, съобщи Таня Тончева, младши специалист в дирекция " Обществено здраве " в РЗИ-Русе.

Лекарите споделят, че са значими профилактичните прегледи, с цел да се диагностицират овреме болесттите. Прегледът при очен доктор би трябвало да се направи още на 6-ия месец на бебето, преди проблемите да се задълбочат. Защото нарушеното зрение е третото по разпространяване заболяване измежду децата и учениците.

Най-честите проблеми, които имат, са рефракционни аномалии – това са добре познатите късогледство, далекогледство и астигматизъм. Профилактиката е допустимо минимум потребление на цифрови устройства. Тоест работата да не е на телефон, а на по-голям екран. Друго е да работят 20 минути и да имат най-малко 5 минути отмора, обвързвано с гледане в отдалеченост, с цел да могат очите да се отпускат и по този метод да им дадем отмора. Често потребление на изкуствени сълзи, сподели доктор Наталия Главанова, офталмолог.

Здравословното хранене и физическата интензивност са извънредно значими за салдото на възприятията и страстите, споделят експертите. Защото при възрастните към този момент необятно се популяризира стресът, който от своя страна води до отключване на други болести.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР