Продължава топлото време и в съчетание с наличието на горима

...
Продължава топлото време и в съчетание с наличието на горима
Коментари Харесай

От МВР-Враца излязоха с важни препоръки за пожарната безопасност

Продължава топлото време и в комбиниране с съществуването на горима растителност пожарната конюнктура се усложнява. Само за миналите почивни дни на територията на област Враца са зародили 15 пожара в сухи треви, 2 пожара в стърнища и 1 пожар в широколистна гора. Пожари, зародили в сухи треви, са се популяризирали и са обхванали вилни парцели и селскостопански земи. Унищожени са вили, постройки, здания, домашно имущество, селскостопанска продукция и земеделска техника.
Пожароопасният сезон продължава до края на октомври и с това нуждата от съблюдаване на ограниченията за пожарна сигурност в полските и горски територии, както следва:
- неразрешено е паленето на открит огън и осъществяването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 метра от границите на горските територии; 
- неразрешено е изгарянето на стърнища и други растителни боклуци в земеделските земи, слогове и крайпътни ивици;
- не трябва да се изхвърлят незагасени клечки кибрит и угарки от цигари в леснозапалима среда;
- да не се позволява деца да играят с огън и кибрит. При излети и визити на местности наоколо до полски и горски масиви да не им се разрешава да играят с огън; 
- моторните транспортни средства, които навлизат в горите би трябвало да са механически изправни, с изпускателна уредба, недопускаща отделянето на искри;
- особена зоркост във връзка с ограниченията за пожарна сигурност би трябвало да демонстрират пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, притежатели на вилни и аграрни парцели.
Много огромна възможност за възникването на пожари има при осъществяване на нормални действия, като оформяне на огнища за варене на буркани и подготвяне на зимнина, почистването на суха растителност посредством изгаряне към постройки и уреди в дворните пространства. 
В дворовете да се пали огън единствено, в случай че авансово е обезопасено огнището и са готови подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). 
Да не се оставя накладения огън без наблюдаване!
Не бива да се пали огън навън във прохладно време. Това е причина за преместване на огромни дистанции на запалени частици и може да докара до бързо разпространяване на пожара с обгръщане на обилни площи от огъня.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР