Продължава строителството на ЛОТ-3.1. на автомагистрала „Струма” край Благоевград, свързващ

...
Продължава строителството на ЛОТ-3.1. на автомагистрала „Струма” край Благоевград, свързващ
Коментари Харесай

Два месеца Благоевград чака отговор за съдбата на разкопките и трасето на АМ Струма

Продължава строителството на ЛОТ-3.1. на автомагистрала „ Струма” край Благоевград, свързващ регионалния град с входа на Кресненското дефиле. На разкопките край с. Покровник се работи, само че те завършват в края на месеца, а решение за ориста им към момента няма, написа БГНЕС.
Първата копка на лота с дължина 17 км, 3 от които тунел, от Благоевград до с. Крупник, бе направена на 31 август м.г. цената на строителството е 186 млн. лева с Данък добавена стойност, реализатор е консорциума ДЗЗД „ Автомагистрала Струма”.
В момента най-усилено са работи сред р. Четирка, минаваща през с. Покровник, до ската против м. Полигона на изхода на Благоевград в посока Симитли. Скатът, намиращ се под с. Мощанец, бе „ обръснат” до голо след сечта на боровите насаждения, почнала предходната година. В момента той се иззема, с цел да се оформи трасето на автомагистралата. През петте дерета до слизането на трасето до р. Струма, се градят мостове. В момента на два от тях са сложени носещите колони.
След като автомагистралата „ слезе” до р. Струма, тя ще мине над нея, настоящия път Е-79 и жп линията София Кулата, да влезе в тунел „ Железница”. Освен сред пътен възел „ Зелен дол”-ГКПП „ Ст. Лисичково”, където свършва ЛОТ-2, и м. Полигона, се работи по ската вляво от Е-79 преди гробищата на кв. Ораново на Симитли.

Най-проблемният сектор, който е в застой през цялото време, са разкопките край с. Покровник. Припомняме, че на тях бе открит некропол с две закрити погребални камери, а в съседство черква и баня. Счита се, че това е източната част на римското населено място „ Скаптопара”, предходник на днешния Благоевград, макар че до в този момент няма открити доказателства за това.
Будната част от жителите на Благоевград и Покровник скочиха против разкопките с настояването те да бъдат съхранени, а трасето на автомагистралата - преместено. След митинги, на място на 5 май дойде и министър председателят Бойко Борисов. След като бе осведомен със обстановката, той сподели, че отговор ще дадат експертите в границите на месец и половина-два. Те изминаха, само че към този момент решение за ориста на разкопките и трасето на автомагистралата няма. За това инициативният комитет, основал Фейсбук група „ Спаси Скаптопара”, привиква на 7 юли митинг пред община Благоевград.
Така след пътен възел „ Зелен дол”-ГКПП „ Ст. Лисичково”, където свършва предходния ЛОТ-2 на Автомагистрала „ Струма”, сега не се работи. Трасето на ЛОТ 3.1. един път към този момент бе изместено, с цел да не премине през футболното игрище на частната школа на футболиста Ивайло Андонов, само че по този начин пък бяха разкрити основите на римското населено място.

„ Проектът е значим освен за Благоевградска област и Югозападна България, а и за цялата ни страна, като народен, европейски, транснационален приоритет”. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, който дружно с министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски направи първа копка за строителството на ЛОТ 3.1 от Автомагистрала " Струма " сред Благоевград и Крупник на 31 август м.г. На събитието тогава участва и някогашният ръководител на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " инж. Дончо Атанасов и членовете инж. Светослав Глосов и инж. Веселин Давидов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР