Продължава строежът на един от най-големите часовници в света -

...
Продължава строежът на един от най-големите часовници в света -
Коментари Харесай

Часовникът на Безос, струващ 42 млн. долара, ще мери времето 10 000 години  

Продължава градежът на един от най-големите часовници в света - 152,4 -метрово устройство в планините, което ще работи единствено един път годишно и ще демонстрира времето през идващите 10 000 години. Изграждането на часовника е коствало на американския вложител и бизнесмен Джеф Безос 42 милиона $.

Въпреки че часовникът се построява в планина, която Безос има в Западен Тексас, концепцията е препоръчана от компютърния академик и откривател Дани Хилис още през 1995 година Дани си показва часовник, който мести секундарника си един път годишно, където стрелката на века напредва един път на всеки 100 години, а кукувицата кука на всяко хилядолетие, написа The Sun.

Неговата визия е да сътвори часовник, който да регистрира времето през идващите 10 000 години. След десетилетия на разработка, окончателният дизайн е приключен и процесът на основаване на частите на часовника е почнал.

Веднъж приключена, кулата с машинален часовник, проектирана да се зарежда от топлинните цикли на Земята, ще бъде висока на впечатляващите 152,4 метра.

Устройството е проектирана да отбелязва времето с астрономически и календарни екрани и има генератор на звънец, който ще сътвори над 3,5 милиона неповторими поредици от звуци. Часовникът би трябвало да бъде икона за епохата на актуалната цивилизация, на дълготрайното мислене и има намерение да включи бъдещите генерации в процеса.

Инженерите са издълбали пет ниши с размерите на стаи за годишнините на плана - от 1 година, 10 години, 100 години, 1000 години и 10 000 години.

Те имат намерение да изградят анимация за 10-годишнината на часовника, само че са решили да оставят останалото за бъдещите инженери. Уебсайтът декларира, че са дали машинален интерфейс в камерите на часовника, с цел да дават на бъдещите строители силата да го създадат.

Часовникът е планиран да мери бъдещето на цивилизацията, което е тъкмо равно на това, което е било преди него.

Това допуска, че нашата цивилизация е в средата на пътуването на човечеството, което основателят на часовника е счел за „ изказване на оптимизъм “.

През 2011 година Хилис беше запитан по какъв начин е съумял да оправдае работата си върху часовника, за сметка на фокуса си върху своя биотехнологичен стартъп, който трябваше да подкрепи проучванията на рака. „ Мисля, че това е най-важното нещо, върху което мога да работя. Повече от рака. В дълготраен проект, мисля, че това ще има повече разлика за повече хора ", дава отговор тогава той.

Критиците обаче не са толкоз сигурни. Като в обществените мрежи не закъсняха предпложенията за по-полезни планове, в което е можело да се влагат тези 42 милиона $.

Достигането до часовника също не е елементарно - най-близкото летище е на няколко часа с кола, а пешеходната пътека, която следва, е неравномерен преход с високо над долината.

В момента строителните служащи влизат, употребявайки поредност от тунели от камери, които са основали в планината - и чакат първите гости да влязат по същия метод.

Превод: GlasNews.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР