Продължава срещата на върха в София от Инициативата „Три морета“.

...
Продължава срещата на върха в София от Инициативата „Три морета“.
Коментари Харесай

„Три морета“: България настоява Гърция да бъде включена в инициативата

Продължава срещата на върха в София от Инициативата „ Три морета “.
Президентите на страните участнички разискват 90 предпочитани плана за икономическото развиване на района сред Балтийско, Черно и Адриатическо море.

България упорства Гърция да бъде включена във форума. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев във втория ден от събитието. Причините да желаеме това са значимите транспортни и енергийни трасета с Гърция, без които икономическите връзки по оста Север-Юг биха били незавършени.

Снимка: БГНЕС / EPA

„ Реализирането на основните планове на Инициативата „ Три морета “ ще бъде решаваща стъпка към устойчивото развиване както на района, по този начин и на Европа. Нарастващият брой на тези планове демонстрира и какъв брой високи са нашите упоритости “, съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден в Националния замък на културата в София откри форума. Темата е „ Път към по-силна, обединена и конкурентна Европа “.

В изявлението си българският държавен глава означи, че възходящият брой предпочитани планове в границите на „ Три морета “ основава нужда от привличането на доста повече вложения за тяхната реализация. Затова е належащо и създаването на ясни и транспарантни критерии при идентификацията и финансирането на тези планове от страна на Фонда.

„ Три морета “ към този момент е добре разпознаваема самодейност както в границите на нашия район, по този начин и в световен проект “, акцентира Румен Радев и изрази признателността си на сътрудниците на Инициативата – Съединени американски щати, Германия и Европейската комисия за тяхното интензивно присъединяване в границите на събитията в София.

Снимка: БГНЕС / EPA

На днешната Среща на върха в София ще бъде призната и Съвместна декларация, която ще отрази общата политическа воля за последващото развиване на Инициативата.

В рамките на самодейността президентът Румен Радев се срещна с делегация от Конгреса на Съединените щати, водена от сенаторите Бен Кардин и Роджър Уикър и конгресмен Джо Уилсън.

Пред тях президентът е оповестил, че България се стреми да притегли повече вложения от Съединени американски щати в региона на осведомителните технологии и нововъведенията. „ Съединени американски щати е един от софтуерните водачи в света и сполучливите двустранни партньорства в сферите с висока добавена стойност следва да бъдат надградени “, добавя Радев.

Снимка: БГНЕС

Президентът организира диалози и с представители на софтуерните колоси „ Амазон “ и „ Google “. Двете компании са измежду над 400-те участници в интернационалния бизнес конгрес, който се организира в границите на Инициативата „ Три морета “.

Пред тях той съобщи, че България е подготвена да насърчи фирмите, които влагат в развиването на човешкия капитал, да разширят своето наличие в страната.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР