Продължава сложната обстановка в Бургаско след проливните дъждове в региона.

...
Продължава сложната обстановка в Бургаско след проливните дъждове в региона.
Коментари Харесай

След пороите: Още наводнени села и прекъснати пътища

Продължава комплицираната конюнктура в Бургаско след проливните дъждове в района. Вчера в доста елементи от региона се изляха над 100 литра на квадратен метър. Все още има залети от вода пътища.

В Смолянско също има десетки пътища, прекратени от свлачища. Обстановката там стартира да се възстановява.

Пътят Гоце Делчев - Банско още веднъж е затворен поради подкопани основи.

Обстановката в Бургаско последователно стартира да се възстановява. Критично е към момента в село Дебелт. Там водата на река Средецка се покачила внезапно към 17:00 часа във вторник вечерта. Залят е пътят Бургас-Средец. Под водата останали 10 коли.

„ Наложи се да ги издърпваме с техника. Но има и още коли, които чакат. Хората бяха изкарани от колите, прибраха се ”, изясни кметът на Дебелт Ангел Ников

Наводнени били дворове и приземни етажи на къщи в най-ниската част на селото.

„ Хората са евакуирани при родственици, при близки, няма хора в самите къщи ”, изясни кметът.

Очаква се водата да се оттече до 48 часа.

Същевременно преливане на река Велека затвори пътя Ахтопол-Синеморец

Тежка е ситуацията и в Смолянско. Част от пътищата в региона са блокирани от свлачища. Няколко фамилии останаха без дом.

Остава в действие частичното бедствено състояние в общините Мадан и Доспат.

В Смолян късно нощес река Черна скъса част от подпорната стена в квартал „ Райково ” и сега целият регион е отцепен. Има заплаха водата да подкопае пътя и да повлече околните къщи.

11 души бяха избавени живи от отломките на срутилата се къща. Постройката, върху която се свлякоха тонове пръст и камъни, може изцяло да рухне всеки миг. Къщата се населява от 3 фамилии. Общината им предложи да ги настани краткотрайно в жилища от аварийния фонд, само че те отхвърлиха.

„ Ще бъдат обезпечени материали от първа нужда, с които да отремонтират краткотрайно жилището ”, съобщи Мариана Цекова, зам.-кмет на община Смолян. В града е проведена и дарителска акция за потърпевшото семейство, което в този момент се нуждае от облекла за децата.С вредите от бедствието се борят през днешния ден в смолянското село Момчиловци. Тежка техника отпушва водостоците и отклонява вода от пътните артерии, които бяха залети.

В Мадан свлачище затрупа лек автомобил. Шофьорът се избави по знамение. На няколко места пропадна пътят за Мугла. А срутилата се скална маса го затвори изцяло.

След бедствието в Смолянско най-големи са провалите по инфраструктурата.

Подкопаване на основите на пътя Гоце Делчев - Банско наложи той да бъде затворен още веднъж. Вчера тиня и камъни препречиха пътя за часове. Започва незабавен ремонт. Вече са демонтирани и мантинелите. Едното платно е затворено. Автомобилите и камионите минават през другото. Очаква се екипи на АПИ да работят целия ден. 

Тази заран стартира огледът на вредите в Хаджидимово, където придошлата река Места скъса дига и заля къщи в един от кварталите на града. Според хората в " Трети квартал ", има заплаха къщите им да рухнат защото основите са компрометирани. Водите през вчерашния ден са придошли ненадейно и са заляли приземните етажи на по-ниската част на квартала. Наложила се и евакуация на част от жителите.

" Затова е отговорна страната – избрани министерства, които не възвърнаха дигата и сега дигата е нарушена на 5-6 места нагоре по реката ", заяви зам.-кметът на община Хаджидимово Димитър Баханов.

Остава усложнена и пътната конюнктура. Заради тежкия снеговалеж към момента е затворен и проходът „ Петрохан ”. Екипи на пътноподдържащата компания, Горското стопанство и „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ не престават разчистването на падналите и пречупени дървета и клони.

На сектори, които през вчерашния ден са били разчистени през нощта още веднъж са паднали дървета. Четири багера и три товарача подкрепят екипите, които работят при извънредно тежки условия. Въпреки че по трасето не се пътува настилката се обработва, с цел да не се заледи от ниските температури и по-късно почистването на пътя да бъде доста по-трудно.

До възобновяване на прекосяването през „ Петрохан “ водачите могат да употребяват като различни направления път Е-79 Монтана - Мездра и от там през Искърското дефиле или по Автомагистрала „ Хемус “ до София и назад.

Агенция „ Пътна инфраструктура “ моли водачите, на които им следва пътешестване, да потеглят с коли с подобаващи гуми, да карат със съобразена скорост и нараснало внимание, да съблюдават нужната отдалеченост и да не подхващат внезапни маневри. Всички регионални пътни ръководства наблюдават метеорологичните прогнози по региони и подхващат обработка на настилките

Продължава отводняването на къщите в софийското село Мировяне. Там пострадаха към 30 жилища. През вчерашния ден екипи на Гражданска отбрана бяха на място. Хората, чиито къщи се наводниха, бяха настанени в общински жилища или при близки, до момента в който заплахата премине.

Общинските управляващи се надяват равнищата на придошлите реки да спадне. Все още не е оповестено бедствено състояние в нито едно обитаемо място от Столичната община.

Продължава отводняването и на едно от най-засегнатите от пороите костинбродски села - Петърч.  От локалната администрация обясниха, че равнището на река „ Блато ” е почнало да се намалява. Все още обаче не може да стартира изпомпването на водата от всички дворове.  Броят на засегнатите семейства в селото надвишава 100. За да се избегне ново злополучие, от кметството в Петърч са решили да издигнат терена към към този момент наводнените къщи. 

А от през днешния ден потърпевшите при наводненията могат да подават заявки към Агенцията за обществено подкрепяне за разпределяне на еднократна помощ от 375 лв..

Служители от дирекциите „ Социално подкрепяне ” ще се включат по места в образуваните от общините комисии за оглед и оценка на нанесените вреди. И ще дават заявления на потърпевшите. Право на помощ имат хора, имащи на свое име едно жилище, потърпевшо от наводненията, или имащи право да употребяват такова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР