Продължава разследването по задържането на трите български риболовни кораба в

...
Продължава разследването по задържането на трите български риболовни кораба в
Коментари Харесай

Корабите в плен: Пред bTV говорят близки на задържаните моряци


Продължава следствието по задържането на трите български риболовни кораба в Румъния. Вчера първо bTV се свърза с, а през днешния ден разговаряхме и със брачната половинка му, която по неотложност пътува към пристанището в Констанца.

Корабите бяха арестувани на 50 благи от града в четвъртък вечерта. Текат разпити на екипажите.



Вече втори ден румънските управляващи ревизират корабите за противозаконен улов на акули, описа пред bTV брачната половинка на капитан Красимир Петров. Семейството е притежател на два от трите съда и от 30 години изкарват прехраната си с лов на риба.

“Те не са били във водите на Констанца, те са били в общоевропейски води, няма никакъв проблем там, от наша страна можем да риболуваме и няма проблем. Под български байрак закони важат за България, ние нямаме възбрана за акула и за калкан ”, сподели Петя Петрова.

Корабите са засечени на 50 благи източно от Констанца, твърди притежателят на третия кораб.

“Причината е, че имаме акула на борда, при нас акулата не е неразрешена, ние не знаехме за тяхната възбрана, при нас не е неразрешена и ние имаме доста малко акула и заради тази причина ги задържат ”, съобщи Пламен Панайотов.

Става въпрос за изключителна икономическа зона и по силата на законите в Европейския съюз след 12-ата миля българските кораби имат право на свободен достъп, обясниха наши адвокати по морско прави.

“За нашата страна България не е противозаконен уловът ”, сподели той.

“Нито сме бракониерствали, нито сме правили нещо неправилно. Абсолютно никакви обвинявания няма повдигнати на капитаните ”, добави Петя Петрова.

10 моряци са добре, а Петя и Пламен към този момент пътуват към тях.

Посланикът ни в Букурещ сподели, че моряците са добре, имат вода и храна. В същото време околните им чакат отговори от румънските управляващи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР