Продължава разпределянето на дозите от ваксините срещу COVID-19. Част от

...
Продължава разпределянето на дозите от ваксините срещу COVID-19. Част от
Коментари Харесай

КОВИД у нас: Имунизацията в страната продължава

Продължава разпределянето на дозите от имунизациите против COVID-19. Част от пристигналите с първата пратка препарати към този момент пътуват към Велико Търново и Враца. Оттам регионалните РЗИ-та ще ги разпределят към по-малките градове. Дозите за медиците на първа линия идват и в Плевен.

След като в неделя първите ваксини бяха сложени по едно и също време в София, Пловдив и Бургас, през днешния ден имунизация та продължава и в други огромни градове – Варна, Хасково, Шумен, Пазарджик. В Благоевград първият ваксиниран ще е шефът на многопрофилната болница доктор Огнян Митев.

В специфичен фургон за задачата – 25 лекари, медицински сестри и санитари на Александровска болница ще бъдат ваксинирани през днешния ден.

Близо 5 хиляди ваксини дойдоха в страната. Първият имунизиран бе министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов. 

Днес стартира имунизацията против COVID-19 на медици на първа линия в областите Стара Загора, Враца, Велико Търново, Варна и Русе.

Първи ще бъдат ваксинирани медици в УМБАЛ " Проф. доктор Стоян Киркович " и МБАЛ " Тракия " в  Стара Загора . Процесът ще продължи поетапно, като бъдат обхванати всички декларирали предпочитание за слагане на ваксина лекари, медицински експерти, санитари, фармацевти, помощник-фармацевти, стоматолози и общопрактикуващи лекари. В област Стара Загора техният брой все още е към 1150.

Предстои имунизацията да стартира и в останалите три региона, подчинени на РЗИ-тата във  Враца, Велико Търново, Варна и Русе . В рамките на три дни в Русе първата доза от имунизацията ще получат 200 лекари, медицински сестри, санитари и различен здравен личен състав от лечебните заведения за болнична помощ в района, както и от Центъра за незабавна здравна помощ, Центъра за психологично здраве, предааде Българска национална телевизия. 

160 дози от имунизациите против ковид на " Pfizer "  и " BioNTech "  за 975 медици на първа линия за шестте области в Североизточна България дойдоха още на 26 декември в РЗИ-Варна. В една доза се съдържа нужното количество за имунизиране на петима души. В пратката има и още 35 дози, прецизираха от РЗИ.

От 27 декември стартира и раздаването на имунизациите за  Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра.  Първи през днешния ден ще се вксинират чиновниците на Спешна помощ. Ваксините би трябвало да се слагат до 30 декември, като към 450 остават за Варна.

В София също продължава имунизирането.  В 8 ч. стартира ваксинирането на лекари, медицински сестри и санитари, работещи на първа линия в Александровска болница.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че 699 души са се ваксинирали през вчерашния ден и все още няма данни някой да е показал странични реакции.

Данните от последното денонощие

332 са новите случаи на ковид при направени 2810 теста за последното денонощие. Това сочат данните на Единния информативен портал. Това значи, че само 11,8% от тестванията са позитивни. Направените PCR тестванията са 1 906, а антигените - 904.

Активните случаи са 79 544, от тях 5571 са приети в болница, а 523 се нуждаят от интензивно лекуване.

Най-много нови случаи са в  София  - 109 души, следват областите  Пловдив  с 27 и  Плевен  с 23.

Излекуваните за последните 24 часа са 1266, с което общият им брой набъбна до 111 008. Битката за живота си са изгубили 41 души, по този начин общият им брой от началото на пандемията доближи 7164
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР