Продължава разчистването на щетите след вчерашната буря в Бургаско. Четирима

...
Продължава разчистването на щетите след вчерашната буря в Бургаско. Четирима
Коментари Харесай

Разчистват щетите в Поморие и Бургас - вижте разказ от първо лице за ураганната буря в морето

Продължава разчистването на вредите след вчерашната стихия в Бургаско. Четирима души са потърпевши от ураганния вятър. Общините Бургас и Поморие оповестиха отчасти бедствено състояние.

Подробности за ситуацията вижте във включването на Давид Сукнаров.

Валентин Николов е един от повлечените с яхти в Поморийския залив по време на вчерашната мощна стихия. Републиканското яхтено състезание протичало обикновено, до момента в който изненадващо се разразил смерч.

„ Тази група, която бяхме първоначално, в действителност минахме в окото на бурята. При нас, за разлика от всички други, мина и с извънредно огромен град. Честно казано има хора от екипажа, които бяха задачите в удари. Имаше много раздрани платна. Вятърът идваше с такава огромна скорост, че огромна част от тях бяха наклонени на половина. Мачтите са били във водата. ", описа той.

Опитните ветроходци съумели да се спасят от бурята.

Ураганният вятър на брега събори таван на басейн в хотелски комплекс в Поморие. Сергей и брачната половинка му били на метри от случая.

„ В басейна в този миг имаше една жена, която лежеше под падналия таван и още две дами, които бяха във водата. Те бяха на крайници, само че просто не можеха да излязат от басейна. Започнахме да вършим опити да стигнем до тях. После пристигнаха спасители, донесоха носилки и извадиха дамата. ", споделя Сергей Райх.

„ Всичко висеше. Беше ужасно представление. Беше и доста мрачно, само че добре, че нямаше ток, тъй като, в случай че имаше електричество, щяха да са потърпевши доста повече хора. ", добавя Рита Маркова.

Двете потърпевши дами са откарани в болничното заведение без заплаха за живота.



Поморие разгласи отчасти бедствено състояние. Бурята отнесе покриви на къщи и бунгала. Жена е била понесена от вятъра, а с часове градът остана на мрачно в най-критичния миг.

„ Електрозахранването е възобновено нощес в 01:20 след среднощ. Кризисният щаб заседава, екипите от 06:00 ч. сутринта се излезли да почистват улиците и да освобождават от паднали дървета. ", регистрира кметът на общината Иван Алексиев.

Бедствено състояние е оповестено и в Община Бургас.

„ Над 500 са сигналите. Изкоренени напълно дървета са над 350, към този момент над 130 са колите, които са с доста вреди - коли, върху които са паднали цели дървета, билбордове, комини са паднали върху коли. ", съобщи кметът на Бургас Димитър Николов.



Морската градина на Бургас също е опустошена. Вятърът със скорост от съвсем 120 км. е повалил и 100 годишни дървета. Тази бургаска детска градина е най-пострадалата от бурята и имаше заплаха на следващия ден да не отвори.

„ Събрали сме се учители, родители, вършим акция за почистване на паднали дървета, има вреди по оградата. Правим го за да могат на следващия ден нашите деца да стартират обикновено образователния ден. ", споделя Марин Михов.

Село Лъка също е измежду потърпевшите обитаеми места в Бургаско. 75-годишен бор едвам не е разрушил къщата на Никола Вътев.

„ Тогава духаше, просто наклона му беше някъде 45 градуса. Викам - " Айде, моето момче, хвани още малко, вятъра ще го пребориш. ". По едно време виждам клонът потегля и се разкрещях, сякаш ще го спра, но това е злополучие, какво можеш да направиш. ", споделя Никола Вътев.



Село Лъка е измежду обитаемоте места, които са без електричество. Заради проблемите с тока в рибната борса в Бургас стока за над 6 млн. лв. беше застрашена. Проблемът краткотрайно е решен с генератори.

„ За страдание провалите по високоволтовата мрежа са огромни, по първична оценка ремонтът ще отнеме към 2 месеца, което не е задоволително, защото тези аварийни направления за електроподаване няма да устоят на пиково натоварване през отоплителния сезон. Ще обсъдим разновидности по какъв начин да се премине на разновидности за 16 и 20-часов режи на работа за премахване на повредите. ", споделя Румен Христов, длъжностен министър на енергетика.

Бурята нанесе вреди за стотици хиляди левове и на земеделските производители.

„ Свикваме на следващия ден незабавно междуведомствена комисия, която да установи вредите, с цел да може хората по законния ред да получат компенсации. ", съобщи проф. Мария Нейкова, регионален шеф на Бургас.

Пострадалите могат да подават заявки за подкрепяне в идващите 10 дни.

Давид Сукнаров / Мила Николова





Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР