Продължава ръстът при отпускането на жилищни кредити. Към края на

...
Продължава ръстът при отпускането на жилищни кредити. Към края на
Коментари Харесай

Бизнесът спести 7,3 млрд. лв. за една година

Продължава растежът при отпущането на жилищни заеми. Към края на март отпуснатите от банките заеми за покупка на жилища и къщи са в общ размер над 17 милиарда лева, което е нарастване с близо 2,6 милиарда лева, или със 17,8% за година, демонстрират данни на Българска народна банка.

Причината за това е огромното предпочитание на хората да живеят в по-голям и прекрасен дом. Освен това лихвите по банковите заеми са извънредно ниски и доста по-ниски от инфлацията в страната. Затова доста хора избират да вложат парите си в парцели, вместо да си държат в банка, даже да се постанова за част от цената да вземат ипотечен заем.

Голям интерес има и към потребителските заеми. За година те нарастват с 12,1% и доближават 15,4 милиарда лева, демонстрират данните на Българска народна банка. Хората взимат много повече нови заеми от компаниите.

За година отпуснатите на семействата банкови заеми нарастват с 4,3 милиарда лева, или с 14,6%. В същото време нарастването на бизнес заемите е единствено с 3 милиарда лева, или със 7,9%.

Спестяванията на хората и компаниите в банките нарастват по-бързо от нарастването на отпусканите заеми. Това дава опция на банките да поддържат лихвите ниски. За година общият размер на отпуснатите от банките заеми се усилва с 8,7 милиарда лева, или с 11,9%. Същевременно депозитите в банките нарастват с 13,8 милиарда лева, или с 13 на 100.

Високата инфлация води до растеж на облагите на компаниите, демонстрират данни на Министерство на финансите. Наред с това внезапно нарастват и депозитите на бизнеса в банките. За година нарастването на фирмените влогове е със 7,3 милиарда лева, или с 21,6%.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР