Продължава процесът по разработване на специфични и подробни природозащитни цели

...
Продължава процесът по разработване на специфични и подробни природозащитни цели
Коментари Харесай

МОСВ публикува за обществено обсъждане цели за опазване на нови 11 защитени зони от Натура 2000

Продължава процесът по създаване на характерни и подробни природозащитни цели за предпазените зони от екологичната мрежа „ Натура 2000 ". Министерство на околната среда и водите разгласява за публично разискване такива цели за нови 11 предпазени зони. Те са създадени от експертен екип под управлението на Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания при Българска академия на науките.

Опазването на равнище предпазена зона съставлява набор от съответни цели, които би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да се подсигурява, от една страна, дълготрайното запазване на видовете естествени местообитания и типовете в зоната, а от друга – че тя способства по най-хубавия вероятен метод за реализиране или поддържане на удобното положение на съответния вид естествено местообитание и тип в биогеографския район и страната. Тези цели са основата за установяване на ограниченията за запазване и се основават на научни знания и качествена информация за положението на съответната зона, типовете и естествените местообитания, предмет на запазване в нея, както и за главните въздействия и закани, които могат да им повлияят.

Подробна информация за характерните цели на запазване и самите документи можете да видите

Активното присъединяване на всички способени органи, заинтригувани страни и необятната общност е от основно значение при одобряването на природозащитни цели за зоните от екологичната мрежа " Натура 2000 ".

Заинтересованите страни могат да изпращат мнения, оферти, рекомендации и мнения в период до 22.02.2022 година на адрес Министерство на околната среда и водите 1000, гр. София, бул. " Княгиня Мария Луиза " 22, както и на ел. поща - [email protected]

Министерство на околната среда и водите напомня, че към момента не са изтекли периодите за даване на мнения, оферти, рекомендации и мнения по предходните пакети от характерни и подробни природозащитни цели за предпазени зони, които са както следва:

До 31.01.2022 година за 15 предпазени зони, оповестени

До 11.02.2022 година за две предпазени зони, оповестени

Предоставянето за публично разискване на характерни и подробни природозащитни цели за предпазените зони от " Натура 2000 " е възприетият от Министерство на околната среда и водите метод в процеса на приемането им.

Към момента общият брой на зоните, за които е предоставено създаването на характерни и подробни природозащитни цели, е 86. В развой на приемане са създадените характерни цели за 43 предпазени зони, от които към този момент 41 са препоръчани за публично разискване.

Разработването на характерните и подробни цели на запазване за всички останали предпазени зони е планувано да бъде направено в границите на планово предложение, включено в плана на Плана за възобновяване и резистентност.

Документите са готови в сходство с утвърдената от министъра на околната среда и водите Концепция за създаване на характерни и подробни природозащитни цели на равнище предпазена зона за зони от екологичната мрежа " Натура 2000 ".

Те са създадени съответно за всяка предпазена зона в осъществяване на насоките на Европейската комисия за реализиране на цялостно сходство с условията на Директива 92/43/ЕИО за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна и на Директива 2009/147/ЕО по отношение на опазването на дивите птици и са създадени съответно за всяка предпазена зона.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР