Продължава приказката на 11-годишния изключително талантлив пианист Ивайло Василев, за

...
Продължава приказката на 11-годишния изключително талантлив пианист Ивайло Василев, за
Коментари Харесай


Продължава приказката на 11-годишния изключително талантлив пианист Ивайло Василев, за когото ви

Продължава приказката на 11-годишния извънредно надарен пианист Ивайло Василев, за който ви разказахме единствено преди два дни в утринното ни Радиокафе. Той освен доближи до финала на ХIХ издание на Международния конкурс за млади инструменталисти (до 14 години) в Москва, само че и завоюва Първата премия при пианистите, оставяйки след себе си двама представители на домакините.

Целият конкурс, който се назовава " Щелкунчик " (Лешникотрошачката), се предава по съветския ефирен канал Култура. За да доближат до финала, децата минават през три тура, самият край беше с оркестър, дирижиран от Миша Дамев (който беше и член на журито).
Председател на клавирното жури беше именитият съветски пианист Дмитрий Башкиров, а Ивайло беше един от най-малките финалисти. 
При духовите принадлежности и трите награди отидоха при представители на домакините, при виолончелистите победител е Нацухо Мурата от Япония (втора и трета премия отидоха при Русия и още веднъж Япония), и при пианистите нашата страна е на върха, с помощта на Ивайло Василев. Ако погледнем обратно в историята на състезанието, можем да забележим името на Данил Трифонов като притежател на Гран При през 2003-та. А в журито са били и Вера Горностаева, и Денис Мацуев и други огромни музиканти.Разбира се, зад всяка приказка се крият доста часове работа, отдадено и подкрепящо семейство и добър възпитател. Талантът при Ивайло е неоспорим, а негова учителка е Емилия Канева, която е построила доста отлични и титуловани родни пианисти. Защото за спечелването на един конкурс роля играят доста фактори и положителният избор на репертоар е един от тях. Едно е несъмнено - Ивайло е трябвало да бъде най-малко два пъти по-добър, с цел да завоюва в сърцето на Москва, в концертната зала, носеща името на Пьотр Илич Чайковски. Само преди година той печели различен конкурс в съветската столица. Кой знае - може след години да го забележим и измежду финалистите на най-големия конкурс там.
На финала Ивайло Василев е свирил третата част на Концерт N12 ла мажор от Моцарт.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР