Продължава приемът на документи за съдебни заседатели при Районен съд

...
Продължава приемът на документи за съдебни заседатели при Районен съд
Коментари Харесай

Продължават да търсят съдебни заседатели за Районния съд във Варна

Продължава приемът на документи за правосъдни заседатели при Районен съд – Варна, научи Varna24.bg .

Желаещите да вземат участие в процедурата могат да подават заявки до 30 юни 2023 година в деловодството на Община Варна  (Центъра за административно обслужване – бул. “Осми крайморски полк " № 43).

Съдебните заседатели се назначават по предложение на общинските препоръки, като за районните съдилища те се утвърждават от общото заседание на съдиите от съответния областен съд. Мандатът им е пет години.

За правосъден заседател може да бъде определен работоспособен български жител, който е на възраст от 21 до 68 години и има приключено минимум приблизително обучение. Необходимо е претендентът да има сегашен адрес в община Варна и да не е осъждан за съзнателно закононарушение, без значение от реабилитацията. Друго условие е да не страда от душевен болести.

Кандидатите би трябвало да не са осъждани, да не са правосъдни заседатели в различен съд, да не вземат участие в управлението на политическа партия, коалиция или организация с политически цели, да не работят в съд, прокуратура, следствени органи, Министерство на вътрешните работи или други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в правосъдния регион, за които са определени.

Съдебните заседатели се привикват за присъединяване в правосъдни съвещания от ръководителя на съда най-вече за 60 дни в границите на една календарна година, в случай че разглеждането на делото продължи и след този период. За времето, през което извършват отговорностите си, правосъдните заседатели се считат в длъжностен отпуск, който се зачита за трудов стаж.

Тричленна комисия, избрана от Общински съвет – Варна, би трябвало да изготви лист от 110 претенденти, които да предложи за избиране за правосъдни заседатели към Районния съд.

Цялата информация, обвързвана с процедурата за избор на правосъдни заседатели, е оповестена на уеб страницата на Общински съвет – Варна, секция " Съобщения “: https://varnacouncil.bg/ procedura-za-izbor-na-sadebni- zasedateli-pri-rajonen-sad- varna-2023-g/
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР