Продължава престъпното бездействие на община Пловдив по отношение на почистването

...
Продължава престъпното бездействие на община Пловдив по отношение на почистването
Коментари Харесай

ДБ Пловдив: Общината продължава с престъпното си бездействие по отношение на почистването на река Марица

Продължава незаконното безучастие на община Пловдив във връзка с почистването на коритото на река Марица, безапелационни са в позиция от Демократична България Пловдив. След повече от две години задаване на въпроси, отговори от Община Пловдив - виновна за положението на коритото на реката в границите на града, няма. По последните данни на Областна администрация, обраслото с гъста растителност дъно на Марица в града, е едно от трите рискови места в региона при вероятно ново огромно водно злополучие.

Ще бъде ли почистено коритото на река Марица в мандата на кмета Здравко Димитров ще питат на утрешната сесияна Общински съвет още веднъж съветниците от Демократична България Пловдив.

Въпросът е още по-актуален на фона на водното злополучие в други елементи на страната, където възобновяване на вредите ще продължи най-вероятно, по образеца на Карловския район, с години.

След намесата на Демократична България Пловдив преди повече от две години, Община Пловдив беше принудена да се откаже от опитите си да заобиколи закона и да разпореди поредно, посредством непосредствено възлагане, почистването на една и съща компания.
След обещанията, че ще бъде готова и извършена открита процедура по Закон за обществените поръчки, с която най-сетне да се почисти коритото на реката, чието положение фрапантно се утежнява в последните години, това беше направено през предишния ноември, само че от този момент средствата, отпуснати от предходното
служебно държавно управление в размер на 1,5 милиона лв., са неусвоени. От Демократична България Пловдив продължаваме да настояваме, че неналичието на действителни дейности от страна на кмета Здравко Димитров и екипа му граничи с незаконно безучастие, поради действителната опасност от заливане на града при огромно
количество вода.

Затова внасяме запитване със следните въпроси:

1. Кога ще стартира да се извършва оповестената от Община Пловдив социална поръчка за почистването на река Марица и какви са аргументите това до момента да не е реалност?

2. Предвиденият за разчистване в поръчката сектор от 4333 метра от реката подсигурява ли, че с неговото разчистване заплахата от наводнения ще бъде отстранена?

3. Какво се случва с отпуснатите от предходното служебно държавно управление средства за застраховане на публичната поръчка?

4. На какъв стадий е обследването на проводимостта на реката и правене на повсеместен план за почистването на крайбрежията и речното коритото на Марица в регулацията на Пловдив?
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР