Продължава предоставянето на компостери по кампанията на Столична община Компостирай

...
Продължава предоставянето на компостери по кампанията на Столична община Компостирай
Коментари Харесай

Продължава раздаването на компостери в София

Продължава даването на компостери по акцията на Столична община „ Компостирай у дома “. Инициативата е на столичния кмет Йорданка Фандъкова, а акцията се организира за 4-ти път. Това заяви зам.- кметът Десислава Билева. Тази година се планува по актуалната акция да бъдат раздадени до 2000 компостера.

Днес компостери ще се дават на жителите на регион Банкя при часовниковата кула от 16 до 18 часа. На място ще е ситуиран и Екопавилион, на който чиновници от дирекция „ Планиране и ръководство на действия по боклуци “ към Столична община ще дават информация на жителите за вярното и екологосъобразно предаване и изхвърляне на разнообразни потоци боклуци. До момента в акция са раздадени компостери в регионите „ Лозенец “, „ Искър “, „ Младост “, „ Кремиковци “, „ Нови Искър “ и Връбница. Предстои да бъдат раздадени в регионите „ Панчарево “, „ Овча купел “, „ Надежда “, „ Оборище “, „ Сердика “, “ „ Подуяне “ и „ Витоша “.

Инициативата на Столична община цели стимулиране на разделното събиране и понижаване на количеството битов боклук, генериран на територията на София. Компостирането в домашни условия постоянно се смята за най-полезния от екологична позиция метод за справяне с битовите биоразградими боклуци, защото понижава излъчванията и разноските, свързани с превозването на тези боклуци, както и последващото им отнасяне в съответните съоръжения.

Компостът съставлява натурален, освен това съвсем гратис създаден, тор, чието внасяне в почвата усъвършенства нейния състав, прибавят се и нужни за растежа и развиването на растенията хранителни субстанции в съответствие, близо до оптималното. Той се получава вследствие на естествени биохимични процеси, водещи до разложение на растителна маса. Компостът се подготвя от събраните в градината листа, окосена трева, всевъзможни други растителни боклуци, боклуци от кухнята като обелки от плодове и зеленчуци, листа от спарен чай, останки от кафе и други.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР