Продължава поскъпването на горивата у насСамо за месец най-масовите горива

...
Продължава поскъпването на горивата у насСамо за месец най-масовите горива
Коментари Харесай

Докога ще поскъпват горивата?

Продължава повишаването на горивата у нас

Само за месец най-масовите горива - бензинът и дизелът, регистрират сериозен растеж. Ако преди месец междинната цена на литър бензин у нас е била 2,42 лева за литър, в този момент тя доближава 2,48 лева, предава

При дизела има още по-значително повишаване – единствено са месец цената му скача с девет стотинки, а междинната му цена доближава 2,56 лева за литър.

Антон Марков зарежда резервоарът на колата си до горе. Пресмята, че всякога горивото му се коства по-скъпо и по този начин е от месеци наред.

„ Примерно към 80 лева, а в този момент за 107 лева зареждам 42 литра, съвсем двойно - разликата си е сериозна “, споделя той.

От Българската петролна и газова асоциация регистрират, че главната причина за повишаването е растежа на петрола на международните пазари.

„ Брент “ доближи исторически върхове 94 $ това е най-високата цена през последните седем години и в този смисъл няма по какъв начин цените на нашите бензиностанции да не тръгнат нагоре “, декларира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Ако повишаването на петрола продължи, евентуално още през идващите седмици по бензиностанциите горивата ще нарастнат с по няколко стотинки за литър, предвиждат от асоциацията. Икономисти пък регистрират, че няма по какъв начин нарастването да бъде арестувано, тъй като страната ни не може да трансформира акцизите, които са на минималните равнища в Европейски Съюз, а разноските на бензиностанциите за ток също са по-високи.

„ Възможно е бензиностанциите да решат да изрежат част от своя марж, само че той като цяло към този момент е доста невисок и там също има много малко поле за придвижване. Докато суровините не престават да се движат нагоре и търсенето да е сходно като това, което имаме сега, то цената ще пораства “ декларира Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система.

От разноските за гориво мъчно може да се пести. Затова прогнозите са, че някои семейства ще свиват потреблението на други артикули.

Горивата са по-евтини в Турция – под 2 лева за литър, само че няма по какъв начин потребителите в София, да вземем за пример, да пътуват до такава степен, с цел да заредят на по-ниски цени.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР