Продължава поскъпването на горивата у нас. Само за месец цените

...
Продължава поскъпването на горивата у нас. Само за месец цените
Коментари Харесай

Цените на горивата: Дизелът и бензинът поскъпнаха с до 0,30 лв./л

Продължава повишаването на горивата у нас. Само за месец цените на елементарния бензин и дизела набъбнаха с до 30 стотинки за литър.

Данни от профилирания уебсайт Fuelo, за сравняване на цените на бензиностанциите у нас, демонстрира, че в случай че през днешния ден приблизително литър дизел коства 2,75 лв., то към първи юни той се е купувал за 2,47 лв.. Това е повишаване с близо 30 стотинки.

 

Рафинериите, сходно на хората, не могат да се оправят с непрекъснато високите температури

Малко по-нисък е скокът при цената на бензина. Днес литър от всеобщия коства 2,77 лв., а преди три месеца е бил 2,55 лв. за литър, което са 22 стотинки нарастване.

 

Голям е скокът и в цената на пропан-бутана. Сега той коства към 1,16 лв.. В началото на лятото литър се намираше даже под 90 стотинки, само че поради новия бюджет и върнатия данък от 1 август и неговата цена скочи фрапантно.

 

„ Докато имаме рафинерия, която създава нефтопродукти, България няма да има проблем с дизеловото гориво “, безапелационен е той

Диана зарежда от премиум дизела, който към този момент е над 3 лв. за литър, само че за дребна сума. Планира пътешестване скоро до морето и счита, че жестоко пътят ще ѝ коства към 200 лв..

" Надявам се да има някакъв спад. То нормално всяко лято се повишават цените и към този момент есента се бележи някакъв спад, най-малък надолу ", сподели Диана Михайлова.

 

Очаква се внезапен недостиг на нефт на световните пазари и повишаване на цените

Това лято обаче цените се въздействат от доста фактори, измежду които и все по-високата цена на суровия нефт на международните пазари.

Бензиностанциите повишават цените си, тъй като и те купуват готовите горива по-скъпо от доставчиците.

 

Пропан-бутанът от през днешния ден нараства сензитивно

" За идващия месец е малко мъчно да се предвижда, само че да речем за идващите две седмици аз чакам цените да продължат да се повишават, само че уповавам се да бъде с по-малък ритъм ", съобщи Деян Калинов, който е районен управител на верига бензиностанции.

 

Все отново специалистите предвиждат цените да не преминат границата от 3 лв. за литър бензин или дизел, въпреки и вероятността до края на годината суровия нефт да стане 100 $ за барел.

 

Защо се стига до повишаване на цените?

" Продължават да порастват котировките на подготвени артикули на интернационалните тържища и за жалост тази наклонност продължава. Тя се дължи на голям брой фактори. Вчера дори някои от рафинериите в Северна Африка имат проблеми в работата си, което пък основава дефицит на дизелово гориво в Европа. За България можем да го кажем ясно. Докато имаме рафинерия в страната, която създава нефтопродукти България няма да има проблем с дизеловото гориво ", сподели Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

 

Крайният консуматор си изяснява повишаването на горивата, като част от цялостната картинка на икономическата обстановка. И остава вярата цената да не стигне стойностите от предишното лято.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР