Продължава посещението на вицепрезидента Илияна Йотова в Украйна и срещите

...
Продължава посещението на вицепрезидента Илияна Йотова в Украйна и срещите
Коментари Харесай

Вицепрезидентът продължава срещите си с бесарабските българи в Украйна

Продължава визитата на вицепрезидента Илияна Йотова в Украйна и срещите й с бесарабските българи - най-голямата ни историческа диаспора. 

Йотова ще посети селата Бановка, Лощиновка и Криничное, които са основани от български преселници преди близо два века. В Криничное е роден историка Димитър Агура - един от първите преподаватели по история в Софийския университет и няколко пъти ректор на висшето образователно заведение. 

Вицепрезидентът ще беседва с кметовете на селата в Измаилския регион и ще се срещне с българската общественост там. 

" За пръв път в Украйна чух за България да се приказва като за " Българията " - като една фантазия, като нещо, което съществува на този свят, и като се обърнеш към него всички въпроси и проблеми са решени ", съобщи Йотова. 

Пред сънародниците в Одеса тя посочи, че София би трябвало да упорства пред украинските управляващи за развиване на района, обитаем с българи. 

" Трябва да бъдем доста по-твърди в отстояването на ползите ни - и там в България, и тук в Украйна. Иска ми се и нашата общественост тук да е доста по-обединена. Само това е залогът за реализиране на триумф ", сподели вицепрезидентът.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР