Продължава подсилването на границата с Турция след жестоката трагедия в

...
Продължава подсилването на границата с Турция след жестоката трагедия в
Коментари Харесай

Основният канал за трафик на мигранти през българската граница е под контрола на афганистанци

Продължава подсилването на границата с Турция след жестоката покруса в Бургас

Допълнителни сили на полицията и армията би трябвало да пресекат пътя на мигрантите и каналджиите в региона.

Подсилването на пограничните региони с повече военни и служители на реда към този момент е очевидно от последните няколко дни. Предизвикателствата обаче са огромни. Това, което видя екипът ни е, че границата минава през гориста пресечена околност, осеяна с дерета. Това изисква добра подготовка, добра техника и много човешки запас. Голяма част от мигрантите, които пресичат границата са млади мъже, които взимат лекарства, с цел да могат да устоят на темпото и на умората, с цел да пресекат границата, осведоми.

През последния месец броят на мигрантите, които преодоляват оградата с Турция в региона на Малко Търново внезапно се повишава. Някои даже вършат записи с мобилни телефони, които популяризират в телеграм групи.

Мигрантите употребяват стълби, по-късно прикритието на гъстата гора, където вършат отмора. На фрагментите се вижда, че групите се състоят главно от млади мъже.

Село Бръшлян, което е на към пет километра от границата, е едно от първите спирки по пътя към вътрешността на страната.

" Режат от време на време и самата ограда и се мушкат. Те са на тълпи. Онзи ден мина един. Викам му: къде, бе? Той ми маха. Минават през центъра на селото и ги хващат по пътя ", споделя Костадин Георгиев.

" Един ден пристигнаха тук на площада. Сирийци, споделиха, че пет дни не са яли. Дадох им самун. Съжалих ги ", споделя локална жителка.

Пред една от къщите тази заран хората още веднъж намират изоставени персонални движимости.

Българска национална телевизия: Такава ли е практиката - вършат биваци, с цел да нощуват?

" Преминават по някакъв метод, хвърлят облекла, багажи... във втората част на деня минават отсам. Редовно ги виждаме. Звъним на Гранична полиция ", сподели Злати Божилов.

Основният канал е под контрола на афганистанци като в него вземат участие сирийци и пакистанци. Според източници, близки до следствия за трафик, афганистанците са подготвени от каналджиите и познават добре местността. Обикновено групите включват не повече от 20 индивида. Отпред и откъм гърба са водачите, които в случай че не бъдат арестувани, се връщат назад. Други работят сами като смъкват авансово карти на мобилните си телефони - това са главно групи от Алжир, Тунис и Мароко.

" Едното нещо, по което се ориентират са стълбовете с високо напрежение. Пътят е изчистен. Стигат до един ето подобен път. Те имат мобилни телефони. Джипиесът работи на всички места ", споделя още Злати Божилов.

Някои от мъжете носят в себе си ножове. За да устоят на преходите употребяват коктейл от енергийни питиета и стимулиращи лекарства за белия дроб. Други пък минават границата под въздействието на дрога като втриват във венците си нискокачествения опиат " наслар ", който е отпадъчен артикул от производството на хероина.

Българска национална телевизия: Къде в действителност ги чакат каналджиите?

" Със сигурност не е към селото, тъй като в случай че е към селото локалните са внимателни. Те са обучавани от дребни да залавят диверсанти. Обажда се незабавно на Гранична полиция. По-скоро ги чакат по-главния път за Малко Търново ", изяснява още Злати Божилов.

За курсовете до вътрешността на страната трафикантите наемат разнообразни водачи като най-често това са хора, притиснати от заеми и без приходи. Сумите са разнообразни като някои се съгласяват даже за цялостен контейнер с гориво.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР