Продължава оръжейната помощ за Украйна - Рим подготвя нова доставка, ...

Продължава оръжейната помощ за Украйна - Рим подготвя нова доставка,

Киев призна за 13 000 загинали войници, нови оръжейни сделки за Украйна и Финландия

Продължава оръжейната помощ за Украйна - Рим приготвя нова доставка, включваща поисканите от Киев системи за противовъздушна защита, а Финландия укрепва отбранителната си дарба с доставка на зенитни ракети от Съединени американски щати. Киев разгласи първи данни за броя на починалите украински бойци от края на август - те са сред 10 000 и 13 000. Сметката за възобновяване на Украйна към този момент набъбна на 350 милиарда $, сочат данните на Световната банка.

Между 10 000 и 13 000 украински военнослужещи са починали във войната

След като Киев оспори цифрите за жертвите на Украйна във войната - 120 000, посочени от Урсула декор дер Лайен тази седмица и незабавно след това  редактирани от Европейска комисия на 20 000, съветникът на украинския президент Михайло Подоляк разгласи, че въоръжените сили на Украйна са изгубили до момента сред 10 000 и 13 000 бойци във войната против Русия.

Тези данни наподобява са първата оценка за броя на починалите от края на август, когато главнокомандващият украинските въоръжени сили заяви за близо 9000 убити украински военнослужещите, отбелязва Ройтерс.

" Разполагаме с публични числа от генералния щаб, с публични числа на висшето командване, и съгласно тях имаме сред 10 000 и 12 500 до 13 000 убити ", съобщи Подоляк пред " Канал 24 ".

Говорим намерено за броя на жертвите, добави той, като означи, че ранените бойци са повече от починалите.

Миналия месец най-висшият американски военачалник сподели, че съветските въоръжени сили са дали над 100 000 жертви (общо убити и ранени) в Украйна, и изрече съмнение, че дадените от въоръжените сили на Киев жертви са сходни по бройка

Във видеоинтервю през вчерашния ден съветникът на Зеленски Олексий Арестович сподели, че починалите от съветска страна са към седем пъти повече, в сравнение с тези от украинска.

На този декор продължа оръжейното подкрепяне на Украйна.

Нови оръжейни доставки за Украйна

Новото крайнодясно държавно управление на Италия издаде декрет, с който утвърждава доставките на оръжие за Украйна да продължат и през 2023 година, като с това резервира политиката на предходния кабинет, съобщи Франс прес.

Указът удължава до 31 декември 2023 година разрешението за " прекачване на военни средства, съоръжение и техника на държавните органи на Украйна ", се показва в официално съобщение от през вчерашния ден. Сега италианският парламент разполага с 60 дни да трансформира указа в закон.

След идването си на власт през октомври министър-председателката Джорджа Мелони, лидерка на крайнодясната партия " Италиански братя ", удостовери поддръжката си за Киев и смисъла на НАТО. В първата си тирада пред Народното събрание тя даде обещание " да продължи да бъде благонадежден сътрудник на НАТО в поддръжката за Украйна ".

Предшественикът й на поста Марио Драги беше мощен покровител на Украйна, само че въпросът за доставките на оръжие за Киев провокира различия в Движение " 5 звезди ", което беше част от ръководещата коалиция. Това докара до разпадането на обединението и до нови избори, в следствие на които Мелони влезе във властта.

Подробностите за военните доставки на Италия за Украйна съставляват поверителна информация, само че предишния месец представител на ръководещата коалиция сподели Ройтерс, че Рим приготвя нова доставка, включваща поисканите от Киев системи за противовъздушна защита.

Вчера в. " Република " заяви, че Италия ще даде на Украйна четири зенитно-ракетни комплекса " остаряло потомство " " Аспиде " (Aspide) с по 18 ракети всяка, дружно с радари. Според вестникът доставката може да бъде осъществена в края на декември или първоначално на януари идната година.

  350-те милиарда $ ще са нужни за възстановянането на Украйна

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас съобщи през вчерашния ден, че предстоящите разноски за възобновяване на Украйна ще надвишават " много " близо 350-те милиарда $, които се предвидиха по-рано тази година, поради офанзивите на Русия против украинската енергийна и друга инфраструктура, съобщи Ройтерс.

На конференцията " Ройтерс некст " (Reuters NEXT) Малпас сподели, че не открива " отмалялост у донорите " в интернационалната общественост макар голямата цена на войната, само че има " гигантско отчаяние " от Русия за това, че не престава войната.

" Това е изтощителна и извънредно разочароваща война ", сподели президентът на Световната банка и означи, че съветските публични представители към този момент са нежелани на интернационалните срещи.

На фона на войната в Украйна Финландия ускорява отбранителната си дарба.

Оръжейна договорка за 380 млн. $

Американското държавно управление разгласи през вчерашния ден, че е одобрило продажбата на Финландия на портативни зенитни ракети " Стингър " на стойност 380 милиона $, съобщи Франс прес, като напомни, че това става в миг, когато обичайно неутралната страна се готви да се причисли към НАТО.

Финландското държавно управление желае да купи 350 ръчно портативни ракети " Стингър " и оборудването за тях. Тази продажбата на сензитивното съоръжение трябваше на първо време да бъде утвърдена от държавното управление на Съединени американски щати, заяви организацията за съдействие към американското министерство на защитата.

Ако бъде доказана, тази продажба " ще усъвършенства отбранителните и възпиращите качества на Финландия " , се споделя в официално съобщение. " Това основно въоръжение ще усили качествата за сухопътна и противовъздушна защита на източния фланг на Европа и ще поддържа целите на Европейското командване на американската войска, добавя то.

В понеделник Вашингтон към този момент утвърди продажбата на над 80 прецизни ракети на Хелзинки за общо 323 млн. $.

В резултат на нахлуването на Русия в Украйна Финландия и Швеция подадоха през май обща кандидатура за участие в НАТО, откакто в течение на десетилетия бяха военно необвързани страни.

Кандидатурата, която би трябвало да бъде призната единомислещо от 30-те страни в НАТО, е утвърдена от всички страни като се изключи Турция и Унгария.

Източник: dir.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg