Продължава операцията по изтеглянето на кораба Вера Су на сушата,

...
Продължава операцията по изтеглянето на кораба Вера Су на сушата,
Коментари Харесай

Над 50% от обшивката на "Вера Су" трябва да бъде подменена

Продължава интервенцията по изтеглянето на кораба " Вера Су " на сушата, с цел да бъде ремонтиран. Това ще стане във военния кораборемонтен цех във Варна. Първоначалният оглед демонстрира, че вредите в машинното поделение и по корпуса са огромни. Над 50% от обшивката би трябвало да бъде сменена.

Корабът " Вера Су ", който близо месец остана затънал в скалите край Камен бряг, е в доста неприятно положение. По корпуса на плавателния съд има над 10 пробойни, някои от които са огромни близо метър.

" Външната облицовка е мощно деформирана. Както може да се види отсам самата носова част е мощно деформирана, булбовият нос, форщевена са деформирани. Подрулващото устройство също е в доста неприятно положение ", сподели Стефан Стоянов, административен шеф на ТЕРЕМ КРЗ " Флотски боеприпас ", Варна.

Пробойна има и в машинното поделение. Предполага се обаче, че е станала още преди корабът да се блъсне в скалите.

" Това ще бъде открито на по-късен стадий, откакто освободим машинно поделение, измием го и имаме достъп цялостен да установим самата цепнатина каква е. Ще се влезе във всеки един танк, тъй като имаме подозрения, че има пробойни и сред самите танкове и влиза от единия танк в другия ", добави Стефан Стоянов.

След като водата от балстните танкове се оттече, плаващият док да бъде издигнат и корабът ще бъде изтеглен на сушата благодарение на специфични релсови колички.

" От дънната облицовка най-малко 50% би трябвало да бъде сменена, само че освен обшивката, вътре и наборът, който се намира също би трябвало да бъде заменен ", сподели Стоянов.

Очаква се на следващия ден да бъде осъществен оглед от представители на прокуратурата.

След това специалисти от Морска администрация, от Българския корабен указател и от ТЕРЕМ " Флотски боеприпас " ще създадат оценка на вредите.

Все още не е ясна ориста на кораба " Вера Су ", само че в случай че до края на седмицата корабособственикът и застрахователят не платят вредите, той ще бъде продаден на търг от страната.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР